De seneste 3 måneder: Boligpriserne viser pil op

31. august 2023

Hot summer: Lejligheder – og særligt i Københavns by – er steget mest siden maj, viser beregning

Boligmarkedet har haft en god sommer med stigende priser i både maj, juni og juli måned. Huspriserne lå 0,5 % højere i juli end i maj, når man renser for sæsonudsving, viser en beregning fra Realkredit Danmark, som ejendomsmæglerkæden home har set nærmere på.

Samme udvikling gælder for sommerhusene. Også lejlighederne er steget - med 1,7 % i løbet af de tre måneder opgjort på landsplan. I København er prisstigningen på ejerlejligheder oppe på 2,5 %, viser tallene for hele markedet fra Boligsiden.

”Endnu engang kan vi konstatere, at boligmarkedet har haft et overraskende stort comeback i 2023 – en udvikling der skal ses i lyset af, at økonomien generelt har klaret sig bedre end ventet,” siger Haris Coric, seniorøkonom i Realkredit Danmark.

Han forklarer, at boligpriserne er kommet sig de seneste måneder efter markante prisfald i andet halvår af 2022, og handelsaktiviteten har været stigende siden efteråret.

”De seneste måneder har boligmarkedet vist gode takter, og det ser ud til at have overvundet de værste stress-symptomer fra vinteren,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen på baggrund af home og Danske Banks Boligbrief, som også viser en stigning i både fremvisninger og handler.

Årsagerne til, at boligkøberne igen tør og kan handle, er en hel række, vurderer han.

Der er efterhånden faldet ro på energipriserne, og inflationen er faldet igen, lønningerne er steget, og den gode beskæftigelse gør sit for at holde boligsalget i gang samtidig med, at renten holder sig nogenlunde stabil.

I home-kæden er man spændte på boligsalget de kommende måneder, da efteråret traditionelt plejer at være gode salgsmåneder.

”Det stigende antal fremvisninger vil normalt udmønte sig i flere handler de næste måneder, men det er selvfølgelig sagt med forbehold for, at der opstår ny usikkerhed, fx hvis energipriserne stiger kraftigt igen til vinter,” lyder det fra homes analytiker.

FAKTA:

Der er teknisk set ikke længere tale om ’lav aktivitet’ på boligmarkedet historisk set. Faktisk viser det sig, at den sæsonkorrigerede aktivitet i juli er 13 % højere end det historiske gennemsnit i perioden siden 2010, som Boligsiden har data for. Og zoomer vi ind på den seneste ti-års periode, som primært har været kendetegnende ved fremgang på boligmarkedet, så er vi på omtrent dette gennemsnit.

 

Kilde: Realkredit Danmark

 

Foto: Boligpriser har haft pil op siden før sommerferien. Især lejlighederne i København. Foto: Palle Skov

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder