Boligsalg på 'skattepause': Nye tal tyder på at den bliver kort

7. februar 2024

Efter stille start booker boligejerne i stigende grad ejendomsmægleren til en salgsvurdering, og sælgerne er mere aktive nu end samme tid i 2023, viser nye tal

Udbuddet af boliger til salg er faldet fra januar til februar, og det kan være et tegn på, at nogle ejere måske har set tiden an oven på nye boligskatter fra årsskiftet.

Nedgangen er nemlig større end normalt for årstiden, hvor udbuddet generelt falder, ifølge  Boligsiden.

Nye tal fra ejendomsmæglerkæden home tyder på, at tænkepausen bliver kort.

”Året er – som forventet – startet til den lidt stille side, og især i hovedstaden. Men det er vendt til det bedre de seneste uger, ” siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i home.

Omfanget af salgsvurderinger lavet af homes mæglere og nye formidlingsaftaler med boligejerne er på vej op, og sælgerne er allerede mere aktive nu end samme tid i 2023, viser kædens landstal.

Mest motiverede er villa- og rækkehus-sælgerne, hvor antallet af salgsvurderinger i sidste uge både er højere end for et år siden og overstiger interessen i 2022 – også i Region Hovedstaden.

Lysten til at få en salgsvurdering af lejligheden er mindre end for husene, men den er også stigende og større end sidste år, viser homes tal.

Sælgerbarometer: 13 % vil sælge næste halve år
Interessen for at sælge bolig er generelt intakt, viser det aktuelle sælgerbarometer ligeledes, som analysevirksomheden YouGov udarbejder hvert kvartal for home.

Her fortæller 13 % af landets boligejere i januar-målingen, at de har planer om at sælge deres bolig i løbet af det kommende halve år.

Det svarer stort set til andelen for et år siden og også i april 2023, men det ligger under målingerne i juli og oktober sidste år, hvor det var 15 % af boligejerne, der oplyste, at de havde planer om at sælge.

Gennemsnittet for alle kvartalsmålingerne siden 2017 med svar fra næsten 29.000 boligejere er på 14 %.

Interessen for hussalg mest stabil
Interessen for et hussalg er ret stabil, mens der er en nedgang i planerne om at sælge en lejlighed siden juli, og i antallet af potentielle sommerhussælgere siden oktober.

Derfor overrasker det ikke i home, at det er udbuddet af lejligheder, der er faldet mest fra januar til februar.

”I månederne op til årsskiftet har mange fremrykket planerne om at købe eller sælge lejlighed for at få en eventuel skatterabat med i salget. Det giver en naturlig afmatning nu, hvor især lejlighedsmarkedet skal finde en ny balance med generelt højere boligskatter, men hvor et rentefald over de seneste måneder har givet luft i budgettet, ” siger Michael Dalsager.

Antallet af fremvisninger og handler gik ned fra december til januar, viser det nyeste Boligbrief fra home og Danske Bank, men der er stor fremgang sammenlignet med januar 2023.

 

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder