Boligkøberne trodser snemasserne

5. januar 2024

Landet rundt: Overraskende stor interesse for at se på bolig – husene er mest populære. Sommerhuskøbere udskyder fremvisninger i snedækkede områder

Ejendomsmæglerne i home må i visse dele af landet - som alle andre med ærinder ude i samfundet - finde snesko og pigdæk frem i disse dage, for boligkøberne er hurtigt ude af starthullerne efter nytår.

Der er allerede booket næsten 2.000 fremvisninger af boliger til salg, og til sammenligning havde home-kæden lige under 10.000 fremvisninger af boliger i hele januar sidste år.

Størst interesse er der for at se på hus.

  • Her er der pr. 4. januar allerede booket næsten 20 % af det samlede antal bookinger for hele januar måned sidste år.
  • For lejligheder er det ca. 18 %, mens det for sommerhuse er ca. 14 %.

”Det er forståeligt; sommerhussæsonen føles rigtig langt væk lige nu, og det er naturligt nok i sommerhusområderne, at det er sværest fremkommeligt for sne og vand,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.

Han fortæller, at køberne typisk booker fremvisninger nogle få dage ud i fremtiden.

Der er dele af landet, hvor snefaldet har holdt sig helt eller delvis tilbage, og dermed ikke har bremset bookingerne, ligesom Home understreger, at nogle af de bookede fremvisninger kan blive aflyst de kommende dage, når de barske vejrrealiteter rammer køberne, men det værste ser ud til at være ovre.

”Vi er meget tilfredse med starten på året. Det ser ud til at interessen for at købe bolig fortsætter de gode takter fra sidste år – trods snevejret,” vurderer homes analytiker.

I Nordjylland oplever home-mæglerne i Brønderslev, at fremvisningerne gennemføres.

”Vi har ikke så mange fremvisninger, men dem som er booket ind, aflyser ikke,” oplever indehaver Pernille Muhlig.

I Aalborg var der en del aflysninger onsdag, men torsdag har det kun været nogle enkelte, fortæller indehaver af fem home-butikker i Aalborg Claus Barrett.

”Det er helt normalt, at sne lægger en dæmper på fremvisningerne, og vi får typisk også udfordringer med at få leveret tilstandsrapporterne, da de bygningssagkyndige ikke kan besigtige tage mv.,” forklarer han.

Længere sydpå hos home i Hobro-Mariagerfjord fortæller indehaver Michael Myrtue, at markedet ikke er gået helt i stå trods snedriver og glatte veje.

”Der er faldet en del sne i Mariagerfjord, men de vurderinger og fremvisninger, vi har haft aftalt er blevet gennemført. Vi har også modtaget et par ønsker om fremvisning i weekenden, lyder status fra home i Hobro.

Tager vi sydvest på til home Holstebro, er man ikke generet af sne og is:
”I Holstebro er vejret fred og fordragelighed. Der er nærmest ingen sne at spore, og stormvejr er det bestemt ikke, så vi er helt upåvirkede af situationen,” fortæller indehaver Joakim Roesgaard.

Samme melding kommer fra home Vejen i det sydjyske:
”Her er stille og roligt på vejrfronten og ikke de store problemer med sne – dog et det pivkoldt,” fortæller indehaver Britt Poder.

I det østjyske er man til gengæld generet af snemasserne, fortæller indehaver af home Syddjurs Morten Skovholm, der både sælger helårshuse og sommerhuse:
”Vi har travlt med at flyttet aftaler lige i øjeblikket. De udskydes nogle dage, til der forhåbentlig igen er mere fremkommeligt, så nu kan tiden bruges på alt det, vi ikke plejer at nå,” fortæller han med et smil.

På nordkysten af Sjælland er kunder og mæglere også ramt af snefaldet, fortæller home-butikkerne i Tisvildeleje og Gilleleje.

”Generelt er vi jo ikke forvænte med det helt store antal fremvisninger på sommerhuse lige efter årsskiftet, men vi har fået aflyst de fleste af de fremvisninger, vi trods alt havde i kalenderen, på grund af vejret,” oplyser indehaver Lars Bøgelund.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, men det gode er, at alle kunderne fra de aflyste fremvisninger har bedt om nye tider, enten i kommende weekend eller i næste uge,” uddyber den nordsjællandske Home-mægler.

På Fyn er snemasserne ikke så voldsomme, fortæller ejendomsmægler Karina Nielsen fra home Assens:

”Assens er ’Vandkantsdanmark’, så her falder sjældent særlig meget sne,” fortæller hun og uddyber:

”I oplandet er der dog kommet lidt sne hen over natten men ikke noget, som kan hindre hverken os eller kunderne i at mødes,” fortæller hun fra det vestfynske.


FAKTA:
Mange har den opfattelse, at boligmarkedet først for alvor spirer omkring påske og rigtig blomstrer i ugerne efter - og at der stort set ikke sælges boliger i de mørke måneder.

En analyse fra Home på basis af data fra Boligsiden omfattende ca. 400.000 hushandler i perioden 2015 til 2022 viser dog noget andet.

”Men faktisk er det blot lige op til jul og nytår og et par uger efter, at der er lidt stille med fremvisninger. Allerede fra uge 3 er der normalt fin aktivitet,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Januar, februar og marts – årets første kvartal - tegner sig fx også for 24 % af handlerne

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder