4 ud af 10 boligejere: Ny ejendomsvurdering for høj

Over halvdelen siger 'OK' til ny foreløbig ejendomsvurdering

14. november 2023

Fra i dag kan du som boligejer i den nye forskudsopgørelse se, hvad du skal betale, når de nye boligskatter træder i kraft fra 1. januar 2024.

Boligskatten bliver beregnet efter den nye foreløbige ejendomsvurdering, som Vurderingsstyrelsen lagde ud 12. september - med mindre den er blevet ændret siden.

Og den er der allerede mange boligejere, der har set og ikke mindst taget stilling til, viser en undersøgelse* som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Home.

Efter kun tre uger havde 3 ud af 4 boligejere tjekket vurderingen af helårsboligen, viser undersøgelsen, der også forklarer, hvorfor Vurderingsstyrelsen fik meget travlt med at tale og skrive med utilfredse og forvirrede boligejere.

  • I undersøgelsen svarer 37 % af boligejerne nemlig, at den foreløbige ejendomsvurdering efter deres mening er ’noget for høj’ eller ’meget for høj’
  • Godt halvdelen (53 %) synes, at ’den rammer meget godt’.
  • 6 % siger for ’noget for lav’ eller ’meget for lavt’.
  • 4 % svarer ’ved ikke’.

I alt er cirka 100.000 af de foreløbige vurderinger blevet ændret frem til offentliggørelsen af forskudsopgørelsen i dag på skat.dk, oplyser Vurderingsstyrelsen.

Især boligejerne i én region: For høj vurdering

De ’for høje’ vurderinger er især et fænomen hos boligejerne ét sted i landet: Signifikant flere af boligejerne i Region Hovedstaden synes nemlig, at deres vurdering er ’meget for høj’ eller ’noget for høj’.

Næsten hver anden (47 %) boligejer i Hovedstaden svimler over ejendomsværdien.

Det er der en god forklaring på, fremhæver Home.

”Det er især i hovedstadsområdet, at vurderingerne for alvor har taget et hop op. De seneste måneder – især siden de nye foreløbige vurderinger blev sendt ud – har vores ejendomsmæglere mærket en ekstraordinær stor interesse for at få vurderet boligen – måske som et tjek af den nye foreløbige vurdering. Mæglerne har lavet langt flere salgsvurderinger end de seneste par år – og særligt i hovedstadsområdet - og mange boligejere har benyttet den boligskatteberegner, vi har stillet til rådighed for alle,” siger Michael Dalsager fra Home.

Undersøgelsen viser også, at signifikant flere boligejere over 50 år havde tjekket vurderingen på helårsboligen: Cirka 8 ud af 10 boligejere i aldersgruppen.

Færrest var der blandt boligejere under 40 år. Godt hver 2. unge boligejer havde kigget på den foreløbige ejendomsvurdering, da undersøgelsen blev gennemført.

Billigere i skat og en endelig vurdering på vej

De fleste danskere slipper dog billigere i boligskat, selv om vurderingen er sat op, som følge af den nye boligskat. Hvis der er stigning i vente, får nuværende boligejere rabat på stigningen, så længe de bliver boende.

Cirka 80 % af boligejerne får en lavere boligskat, lyder estimatet fra Vurderingsstyrelsen.

Sidste punktum er endnu ikke sat. Når de foreløbige vurderinger senere bliver endelige og udsendt, vil der ske en efterregulering, så alle boligejere kommer til at betale den korrekte skat, forklarer styrelsen.

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2058 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 29. september - 6. oktober 2023. 1025 boligejere med helårsbolig indgår i undersøgelsen, 753 havde set deres foreløbige vurdering.

 

Hvordan synes du/I, at den foreløbige ejendomsvurdering rammer værdien af boligen?

           
 

Landsplan

Hovedstaden

Sjælland

Syddanmark

Midtjylland

Nordjylland

Base: Har ejerbolig og har kigget på foreløbig ejendomsvurdering

753

207

118

167

171

90

Meget for høj [1]

14%

21%

12%

9%

11%

15%

             

Noget for høj [2]

23%

26%

25%

23%

20%

16%

             

Rammer meget godt [3]

54%

47%

51%

58%

59%

56%

             

Noget for lav [4]

5%

2%

3%

6%

5%

9%

             

Meget for lav [5]

1%

-

2%

1%

2%

1%

             

Ved ikke

4%

4%

7%

3%

3%

3%

Se flere bolignyt nyheder...

...og læs mere om boligen og boligmarkedet.

Se bolignyt nyheder