home Køberbarometer 3. kvartal

Barometer: Danskerne er blevet mere lune på boligkøb

11. oktober 2017

Pil op: 16 % af danskerne har planer om boligkøb de næste seks måneder mod 13 % de seneste to kvartaler. Nordjyderne er lidt tilbageholdende med planer om boligkøb – se regions-tendenser nederst i teksten

HOME KØBERBAROMETER: Her på kanten af den kolde tid - og det der traditionelt er lavsæson på boligmarkedet - er der flere danskere end tidligere i år, der siger, de har planer om at købe bolig i løbet af de næste seks måneder. Det viser en ny udgave af home Køberbarometer.

  • 16 % af danskerne mod ca. 13 % de to foregående kvartaler i år svarer i en repræsentativ spørgeundersøgelse med over 2.000 besvarelser, som er udarbejdet af analyseinstituttet YouGov for home, at de har planer om at købe bolig i løbet af det næste halve år.

”Målingen tyder på, at vi måske vil se et mere aktivt boligmarked end normalt de kommende måneder. Barometeret peger umiddelbart mod en lun vinter for bolighandlen,” siger relationschef i home Mads Ellegaard.


Han understreger dog, at man skal være varsom med at tolke for hårdt på en enkelt måling.
”Men vi kan konstatere, at købsinteressen har pil op, og det hænger måske sammen med, at vi stadig har lave renter og et opsving i dansk økonomi med stigende beskæftigelse til følge, og de kommende målinger må vise, om det er en blivende tendens, at flere vil købe bolig,” siger Mads Ellegaard.

home Køberbarometer for oktober 2017 viser:
(Tallene i parentes angiver resultat for juli-målingen.**)

  • 7% (6 %) har planer om køb af villa/rækkehus i løbet af de næste 6 mdr.
  • 6 % (5 %) overvejer køb af lejlighed.
  • 3 % (2 %) overvejer køb af fritidsbolig.
  • 2 % svarer anden type bolig (fx andelsbolig)
  • Barometeret er steget 3 %-point i forhold til for tre måneder siden
  • I fire øvrige regioner er interessen ensartet. Nordjyderne viser mindst interesse for boligkøb

Kilde: YouGov for home
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2.032 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i uge 40, 2017.

Han henviser i øvrigt til homes fremvisningsindeks, som udsendes i samarbejde med Danske Bank, der med stigning de seneste tre måneder i streg også viser større interesse for boligkøb.

”Der har været mange købere på trapperne i både huse og lejligheder til salg, og det understøtter den stigning, som køberbarometeret viser, da fremvisningerne giver et godt fingerpeg om, at vi kan forvente flere bolighandler de næste par måneder,” forklarer Mads Ellegaard.

Den stigende interesse for boligkøb kommer samtidig med, at udbuddet traditionelt er faldende de kommende måneder, fordi efteråret og vinteren er måneder, hvor der typisk kommer færre nye boliger til salg, mens foråret og forsommeren er lig med mange nyheder til salg.
”Indikationerne fra boligkøberne kunne tyde på, at der vil være en stor interesse for de boliger, der kommer til salg de kommende måneder,” siger Mads Ellegaard.

Sådan ser det ud i regionerne
Ser vi på købsinteressen i regionerne, ligger den ret ensartet omkring 15-16 %, som svarer, at de har planer om at købe bolig i løbet af de næste 6 måneder. Dog er der lidt færre i Region Nordjylland, 13 %, med boligkøbsplaner, viser home Køberbarometer for oktober.*

”I de tidligere målinger har nordjyderne også været lidt mindre opsatte på boligkøb end gennemsnittet. Det skyldes nok, at det nordjyske boligmarked - bortset fra Aalborg - endnu ikke har set helt det samme løft som mange andre steder i landet. Men når det er sagt, er der i Region Nordjylland også en stigning i planerne om boligkøb fra 2. til 3. kvartal,” slår Mads Ellegaard fra home fast.

Det er dog især i Region Sjælland, at der er en markant stigning i interessen for boligkøb fra målingen sidst i juni til nu. Og det også i Region Sjælland, at flest har planer om at købe sommerhus, viser home Køberbarometer ved udgangen af 3. kvartal.

Hovedstadens boligmarked påvirker i høj grad sjællænderne. På grund af de høje priser på huse og lejligheder i København og omegn ser vi flere boligkøbere, der søger ud på Sjælland, og det betyder flere handler i de sjællandske kommuner, siger Mads Ellegaard, relationschef i home.

I Region Syddanmark er de mest opsatte på køb af hus/rækkehus – hele 9 % mod landsgennemsnittet på 7 %. Til gengæld kun er 3 % i Region Syddanmark, der er interesseret i en lejlighed mod landsgennemsnittet på 7 %.

Ifølge home er det ikke alle, der svarer i undersøgelsen, at de har boligplaner, der ender med at købe bolig det næste halve år.

Undersøgelsen kan anses som en pejling af danskernes interesse for boligkøb, men besvarelserne giver intet indblik i, hvor seriøse og fremskredne planerne er og dækker altså over boligplaner i forskellige stadier.

* Landstallet er mest sikkert, mens den statistiske usikkerhed vokser på regionsplan.

** Note: Nogle danskere overvejer køb af mere end én bolig, ligesom tallene er afrundede, hvorfor tallet summerer til 18 % / over 100 %

Metodebeskrivelse

Interviewperiode & dataindsamlingsmetode:
Undersøgelsen er gennemført i 29. sep-3 .okt. 2017 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet.

Målgruppe:
Undersøgelsen er gennemført blandt danskere i alderen 18+ år.
Der er udsendt invitationer via e-mail til personer, der opfylder disse krav i YouGov Panelet. 
Data er indsamlet så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med udgangspunkt i målgruppen.

Vejning af data og materialets sammensætning:
Data er vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, 
således at resultaterne er repræsentative for befolkningen i relation til ovenstående målgruppe.

Offentliggørelse – af resultater:
Ved enhver offentliggørelse af undersøgelsens resultater skal YouGov og home angives tydeligt som kilde.


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!