Resumé:
Lejlighederne fortsætter i sporet, hvor der siden maj har været pres på priserne i nedadgående retning, mens huspriserne stiger for fjerde måned i streg.
Handelstal fra alle landets ejendomsmæglere bekræfter udviklingen.
Lejlighedspriserne faldt i oktober
- homes ejerlejlighedsprisindeks faldt 0,4 procent fra september til oktober (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.
- Sammenlignet med samme måned sidste år lå ejerlejlighedspriserne på landsplan 0,9 procent højere.
- Ejerlejlighedspriserne faldt med 1,0 procent i København og 1,3 procent i Aarhus i oktober måned. Begge steder er priserne fortsat højere end for et år siden.
- Priserne faldt med 1,2 procent i Region Midtjylland i oktober, mens de faldt mere
beskedent i Region Hovedstaden med 0,1 procent. - På landsplan var prisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm. 2.580.000 kr. i oktober. I København var prisen 3.540.000 kr., mens en tilsvarende lejlighed i
Aarhus kostede 2.680.000 kr. - Projektlejlighederne i København trak gennemsnittet op i oktober, da de nye
lejligheder blev handlet til højere priser, mens de brugte lejligheder faldt i pris.
De reale lejlighedspriser viser udviklingen i lejlighedspriserne, når man fraregner
den generelle prisudvikling i samfundet. De faldt 0,6 procent i oktober (målt som et 3 måneders glidende gennemsnit).
Kilde: home/Danske Bank
Se home Ejerlejlighedsprisindeks for oktober med grafer, tabeller mm. (PDF)
Se home Husprisindeks for oktober 2018
Kommentar fra home til prisindeks for oktober
”Hussalget er indtil nu det bedste i årtiet, mens salget af lejligheder er lavere end de tre forudgående år, og sommerhussalget er en smule under sidste år. Samlet set er boligmarkedet – målt i antal handler – to procent efter 2017 på nuværende tidspunkt. Det er næstbedste årgang i årtiet, så salget er fortsat på et flot niveau,” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i home om handelstallene fra Boligsiden.
Hussalget er 1,8 % foran 2017. Lejlighedssalget er godt 11 % efter, og sommerhussalget er 1 % lavere.
Særligt punkt for husopsving
Opsvinget på husmarkedet har nået et særligt punkt i år, hvor de største byer ikke længere trækker læsset fremad. Det er i stedet flere storbynære kommuner, provinsbyer, landkommuner og ø-kommuner, der flytter markedet frem.
”2018 kan godt blive sidste år med fortsat vækst i hushandlerne, fordi fremgangen allerede er nået rigtig godt rundt i landet. For boligsalget under ét bryder vi i år med seks-syv års konstant optur. Når det er sagt, så præsterer boligmarkedet overordnet på et højt niveau, og meget tyder på, at det fortsætter sådan nogen tid endnu, hvis renten holder sig på det ekstremt lave niveau, vi har vænnet os til,” siger Michael Dalsager.
Husene er modsat lejlighederne fortsat billigere end før finanskrisen. Realt - altså fratrukket inflationen - er huspriserne på landsplan 16,9 procent lavere.
"Selv om priserne nu også er steget mange steder uden for de store byer, så får køberne fortsat en del mere hus for pengene der, og det taler for, at vi fortsat vil se et rigtig godt hussalg mange steder. "
Huspriserne stiger, lejligheder falder i pris
Prismæssigt er det også husene, der viser vejen med de største stigninger i øjeblikket.
Fra september til oktober steg priserne på landsplan med beskedne 0,1 %, og sammenlignet med for et år siden ligger huspriserne nu 4,3 % højere. Lejlighedspriserne faldt med 0,8 % den seneste måned. I København var faldet på 1,0 % og i Aarhus 1,3 %, viser prisindeksene fra home og Danske Bank.
På landsplan handles lejligheder nu kun knap 1 procent over priserne for et år siden, viser homes prisindeks.
”Lejlighedspriserne er pressede af højere udbud og færre salg, og vi er nu tæt på, at lejlighederne er billigere end for et år siden. Det er nye toner, ” siger Michael Dalsager i home.
Interessen fra køberne er fortsat fin, og i oktober var der både flere fremvisninger af lejligheder, villaer og sommerhuse.
Men der bliver handlet mere om tingene på lejlighedsmarkedet nu end tidligere.