home Ejerlejlighedsprisindeks 2. kvartal 2018

Lejlighedsmarkedet køler af – selv om det ikke kan ses i priserne endnu

12. juli 2018

Midtvejsopgørelse: home prisindeks for juni / kvartalsfokus for 2. kvartal viser stigende priser på lejligheder, selv om salget er knap så godt som sidste år.
Den overordnede tendens er dog, at lejlighedsmarkedet i hovedstaden køler af – selv om det ikke kan ses i priserne endnu.
Årsagen er kreditstramninger, der mest påvirker singler og yngre familier, mens velpolstrede 2.- og 3.gangskøbere agerer i markedet.

Resumé: (se alle detaljerne i vedhæftede PDF)

Lejlighedspriserne steg i 2. kvartal

  •   homes ejerlejlighedsprisindeks for hele landet viser, at ejerlejlighedspriserne steg med 0,8 procent fra maj til juni (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders gennemsnit.
  •   Med tallene for juni har vi overblikket over hele 2. kvartal. Fra 1. kvartal til 2. kvartal steg priserne i med 3,1 procent. I forhold til for et år siden lå priserne i 2. kvartal 10,0 procent højere.
  •   Fremgangen var synlig i både Region Midtjylland og Region Hovedstaden. Priserne i de to regioner steg hhv. 3,8 og 4,0 procent fra 1. kvartal 2017 til 1. kvartal 2018. I København steg priserne 4,7 procent i samme periode, mens de steg med 2,9 procent i Aarhus.
  •   Tal for salg af ejerlejligheder viser, at handelsaktiviteten var faldende i 2. kvartal (sæsonkorrigeret). I forhold til samme periode for et år siden blev der solgt 13,0 procent færre lejligheder.
  •   De absolutte salgstal for 1. halvår 2018 var 9,1 procent lavere end 1. halvår 2017.

Kilde: home / Danske Bank

Kommentar til home kvartalsfokus 2. kvartal 2018, Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i home:

”Midt i sommervarmen blæser der køligere vinde på det københavnske lejlighedsmarked.
Det går ikke helt så hurtigt, som det har gjort. Endnu har det ikke sat sig i priserne, som også steg fra maj til juni, men det vil alt andet lige ske over de kommende måneder, hvis salget fortsat er vigende. Det er en naturlig konsekvens i et marked styret af udbud og efterspørgsel.

En af årsagerne til, at kvadratmeterpriserne holder stædigt ved er, at det er de gode, eksklusive lejligheder med de bedste beliggenheder, der sælger bedst for tiden. Køberne er de mere velpolstrede, der har råd til den bolig, de har udset sig. Typisk har de solgt en bolig, de har ejet gennem en årrække, og har en god friværdi med.

Det gælder både i den eksisterende boligmasse og på projektmarkedet, at det er anden- eller tredjegangkøberne, som agerer lige nu. Det er med til at drive kvadratmeterpriserne op, selv om salget er bremset lidt op i forhold til sidste års raketfart.

Men i den anden ende af lejlighedsmarkedet går det tydeligvis langsommere. Vi ser, at de politiske stramninger, der er indført i kreditvurderingen, har haft sin effekt. De rammer førstegangskøberne – singlerne og de unge familier – der har fået sværere ved at blive godkendt til et lån til en mindre lejlighed. Samtidig ser vi lejlighedsejere, der vælger at nedjustere udbudsprisen, fordi køberne ikke melder sig. Det er en ny tendens.

Det var samfundsmæssigt rigtigt, at der blev indført retningslinjer, som lagde en dæmper på de stærkt stigende priser på det københavnske lejlighedsmarked. De har haft den ønskede og nødvendige effekt, men omvendt må skruen nu ikke strammes så hårdt, at det udløser et markant prisfald. Det er ønskværdigt for alle parter med balance i tingene.”

Se hele homes Ejerlejlighedsprisindeks 2. kvartal 2018 her (PDF)

Se også homes Husprisindeks for 2. kvartal 2018 her


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!