Det store spørgsmål – hvad drømmer du om at blive? Bankrådgiver, revisor, forsikringsrådgiver eller ejendomsmægler?
Hvert år afholder landets finansøkonom- og finansbacheloruddannelser en karrieredag i de forskellige landsdele. Dagen giver de studerende mulighed for at få et skarpere indblik i de forskellige brancher og komme i dialog med mulige praktiksteder.
Indehaver Simon Raagaard fra home Amager Sundby var til stede på Copenhagen Business Academy, hvor han også repræsenterede Dansk Ejendomsmæglerforenings Ungeudvalg. Sammen med udvalget har han én klar mission.
- Jeg vil hjælpe med at skabe en bedre uddannelse for kommende ejendomsmæglere! På den måde bliver flere uddannet, flere bliver forhåbentlig i mæglerverdenen og leverer en god service, fortæller den unge home-indehaver.
Med en bedre uddannelse er det hans håb, at færre springer fra mæglerfaget til andre brancher på et ’forkert’ grundlag. Idéen er at lave en bedre plan for praktikanter og trainees, give dem bedre vilkår, mere succes og få deres hverdag til at hænge bedre sammen.
Synlighed er vejen frem
I Ungeudvalget har de valgt at sætte fokus på at blive bedre til at rekruttere i mæglerbranchen. Springer vi nogle år tilbage, var det stort set kun banker, revisorer og forsikringsselskaber, der var til stede på karrieredagene. Men det vil udvalget lave om på.
- Branchen bliver nødt til at vise sig frem. Den enkelte mægler-forretning har knap så meget krudt til det, som f.eks. de landsdækkende banker – derfor har vi i Ungeudvalget valgt at fokusere på at vise flaget, fortæller Simon Raagaard.
Derudover ønsker Ungeudvalget, at flere uddanner sig til ejendomsmæglere. Håbet er, at det bliver naturligt at tage ejendomsmægleruddannelsens tre fag sideløbende med traineeforløbet.
At gøre en forskel for de unge
Udover at fortælle hvilken fantastisk branche, med masser af muligheder, mæglerbranchen er, håber Simon Raagaard også at kunne give de studerende andet med videre i bagagen.
- Jeg oplever, at mange står og skal vælge imellem to brancher. Jeg håber og tror på, at de går fra dagen mere afklaret om hvilken vej, der er den rigtige for dem. Jeg vil hellere have de rigtige ind end nogle, der skifter branche efter et par år. Det er dem, der bliver de bedste medarbejdere.
For at tiltrække de rigtige medarbejdere lægger Simon derfor vægt på følgende:
- At give dem så reelt et billede af hverdagen som muligt.
- At fortælle dem om, hvor fleksibel en hverdag, det kan være.
- At give dem et indtryk af, at branchen ikke er så snæver, som mange tror. Man behøver ikke at være kørende sælger for at være i branchen.
Og så er der også et andet stort samtaleemne på dagen – nemlig praktik- og traineeforløbet.
- Mange kommer og spørger ind til praktikforløbet. Her lægger jeg vægt på, at ingen forløb er ens, men at udgangspunktet er, at de kommer til at opleve alt – uden at stå alene. Som mentor plejer jeg at sige, at de skal se arbejdet fra A til Z, inden de kan tage stilling til, om det er fremtiden for dem, fortæller han.
Så for at de unge kan tage stilling – og besvare spørgsmålet om, hvad de drømmer om at blive, er hans svar klart.
- Branchen skal vise sig frem for de unge. Vi skal vise, at vi er i en fantastisk branche med masser af muligheder og kanongode arbejdspladser, slutter Simon Raagaard, der fortsat vil kæmpe for at forbedre mægleruddannelsen.
Foto: home Amager Sundby
Læs også:
Sofie bliver ’bortført’ og skal finde boligens ’hjem’
Efter tusinder af nye lejligheder: Aarhus Ø huser snart den første mæglerbutik
home får ’en lille ny’ i Billund