Som boligejer kan du finde grundlaget for ejendomsværdiskat på din forskudsopgørelse.
Hvis du ikke ejer boligen, kan du finde historiske vurderinger på OIS. Grundlaget for ejendomsværdiskat i 2023 udgør det laveste af:
Offentlig ejendomsvurdering 2001 + 5%
Offentlig ejendomsvurdering 2002
80% af offentlig ejendomsvurdering 2020
Indtil vurderingen for 2020 foreligger, vil man foreløbigt sammenligne med den senest offentliggjorte ejendomsvurdering (typisk fra 2019), og der vil ske en reberegning af grundlaget, når 2020 vurderingen foreligger.
Bemærk dog, at det ikke altid fremgår af OIS, om der er sket regulering af de historiske vurderinger som følge af f.eks. om- eller tilbygning. Nogle gange kan du finde et omberegnet grundlag på fanen ”Gældende vurdering”
Det faktiske grundlag for ejendomsværdiskat kan derfor være et andet, end hvad man selv kan beregne på baggrund af oplysningerne på OIS
Det er desværre ikke korrekt, når det fremgår af OIS, at vurderingsåret er 2022. Der er endnu ikke nogen ejendomme, der har modtaget en 2022 vurdering.
For at afgøre vurderingsåret skal du se på vurderingsdatoen.
Hvis vurderingsdatoen er 1. oktober, vil der være tale om en vurdering fra 2019 – altså en vurdering i det gamle vurderingssystem.
Hvis vurderingsdatoen er 1. januar, vil der være tale om en vurdering fra 2020 – altså en vurdering i det nye vurderingssystem.
Vi foreslår, at du benytter oplysningen fra den foreløbige vurdering, som er tilgængelig på vurderingsportalen:
Vi foreslår, at du benytter oplysningen fra den foreløbige vurdering, som er tilgængelig på vurderingsportalen:
Hvis Vurderingsstyrelsen ikke har offentliggjort en foreløbig 2022 vurdering, kan det være fordi den bolig du søger ikke har Vurderingskoden beboelse eller fritidsbolig (men f.eks. bebygget landbrug eller beboelse og forretning). Hvis det er tilfældet, kan du desværre ikke benytte home Boligskatteberegner til at beregne den kommende boligskat.
Hvis der er tale om en bolig, der er vurderet som ’ren’ ejerbolig eller sommerhus/fritidsbolig og Vurderingsstyrelsen endnu ikke har offentliggjort en foreløbig vurdering, skal du selv anslå ejendomsværdien og grundværdien pt. 1. januar 2022, for at få et estimat på boligskatten 2024.
Du kan evt. se, om nærliggende sammenlignelige ejendomme har fået en foreløbig 2022 vurdering og benytte disse værdier. Du finder de foreløbige vurderinger her Foreløbige vurderinger (vurderingsportalen.dk)
Du kan også prøve at se, om der er solgt tilsvarende ejendomme i området i perioden omkring 1. januar 2022. Du kan se tidligere salg på www.boligsiden.dk
Du kan på www.home.dk se om der er sammenlignelige ejendomme til salg i området og evt. anslå ejendomsværdien til udbudsprisen.
Vurderingsstyrelsen har offentliggjort en række typeeksempler, hvor du kan se, hvilken grundværdi der forventes for boligtypen i kommunen. Dem finder du her:
Typeeksempler for ejerboligers fremtidige boligbeskatning - huse (skm.dk)
Typeeksempler for ejerboligers fremtidige boligbeskatning - ejerlejligheder (skm.dk)
Typeeksempler for ejerboligers fremtidige boligbeskatning - sommerhuse (skm.dk)
Du er også velkommen til at kontakte den lokale home mægler for at få et skøn på ejendomsværdien pr. 1. januar 2022.
Nej, det er ikke en fejl.
Ifølge de skatteregler der gælder i dag (altså det vi kalder de gamle regler), skal grundlaget for ejendomsskat (grundskyld) hvert år opskrives med fastsat regulering. Ved beregningen af skattegrundlag for 2024 skal man tillægge 2,8% til grundlaget for 2023 – det har beregneren gjort for dig og altså beregnet, hvad din boligskat ville være i 2024, hvis vi fastholdt de regler og skattesatser, som vi har i dag.
Nej, det er ikke en fejl.
Ifølge de skatteregler vi har i dag, skal man betale grundskyld af det laveste af:
80% af den aktuelle grundværdi
Ejendommens grundskatteloftsværdi, der udgøres af foregående års beskatningsgrundlag med tillæg af reguleringsprocenten.
For beregning af boligskatten 2024 (som den ville se ud, hvis de gamle regler blev fastholdt), vil det være grundværdien 2022, der betragtes som den aktuelle grundværdi.
Hvis 80% af den anslåede grundværdi er lavere end skattegrundlaget 2023 med tillæg af 2,8%, vil grundskylden (der er indeholdt i de samlede boligskatter) blive beregnet på baggrund af 80% af grundværdien.
På OIS/Økonomi/gældende vurdering 2022 kan man ofte se den ’nye’ (2020) vurdering.
Vi er dog ikke sikre på, at det er alle ejendomme med ’ny’ vurdering, der er opdateret på ois.dk
For at se, om det er en ’ny’ vurdering, skal du se på vurderingsdatoen (ikke årstallet, da det er anført som 2022, uanset hvornår vurderingen reelt er fra).
Hvis vurderingsdatoen er 1. oktober, vil der være tale om en vurdering fra 2019 – altså en vurdering i det gamle vurderingssystem.
Hvis vurderingsdatoen er 1. januar, vil der være tale om en vurdering fra 2020 – altså en vurdering i det nye vurderingssystem.
Hvad er dit hjem værd?
Få svaret med en gratis og uforpligtende salgsvurdering.