Mor har det svært – og de unge ved det

Far er mindre ramt, når søn eller datter ’flyver fra reden’, viser ny undersøgelse. De unge har en god fornemmelse for forældrenes følelser

28. september 2020

Der er ikke noget underligt i det, når man har boet sammen i 18-20 år: Det påvirker både forældre og hjemmeboende søskende, når storesøster eller storebror flytter hjemmefra. 

En stor spørgeundersøgelse blandt over 3.000 unge og forældre, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden home, viser dog, at det er sværest for mor, når den unge flytter.

Hos mødrene er det 40 %, der svarer, at det var ’svært’ eller endda ’meget svært’ for dem rent følelsesmæssigt.

Ifølge psykoterapeut Trine Svarrer oplever mange mødre, at de bliver ramt af en følelse af efterladthed, en lille sorg og et meningstab, når deres børn flytter hjemmefra.

”Pludselig befinder de sig ’helt alene’. Omvæltningen fra at stå til rådighed 24-7 og at være mor og omsorgsperson til pludselig at stå helt uden de forpligtelser kan opleves som meget overvældende, også selvom man jo godt ved, at børnene på et tidspunkt vil flytte hjemmefra,” siger Trine Svarrer.

”Det var ligesom slutningen på barndommen og et enormt savn over ikke at se dem dagligt,” som en mor uddyber sin følelse i undersøgelsen.

En anden siger: ”Det var hele mit liv, og tomheden var voldsom.” En tredje beskriver det som følelsen af at blive overflødig.

Mange mødre fortæller, at det har været hjælpsomt at tage tilstanden alvorligt - at give plads til sorgen og det umiddelbare meningstab.

”Tomrummet og den pludselige stilhed i hjemmet skaber rum til eftertænksomhed. Mange forældre har jo generelt høj værdi på familielivet og kan som en naturlig følge heraf forstå sorgen som en naturlig respons på, at noget vigtigt og meningsfuldt er slut,” forklarer psykoterapeut Trine Svarrer.

Fædrene er mindre ’ramt’
Undersøgelsen fra YouGov og home viser også, at det hos fædrene til sammenligning ’kun’ er 23 %, der oplevede sønnens eller datterens flytning som ’svær’ eller ’meget svær’.

Ifølge Trine Svarrer er der flere forklaringer på, at fædrene generelt bliver mindre ’ramt’, når deres store datter eller søn flytter hjemmefra:

”Set fra et kulturelt perspektiv betragtes mænd generelt som værende rationelt tænkende, og det forventes på mange måder, at fædrene forholder sig mere pragmatisk til forskellige livsomstændigheder.”

”Jeg tror, at mange fædre oplever det som noget helt naturligt, at børnene omsider flytter hjemmefra, og de tillader sig i højere grad end mødrene at se frem til at skulle fylde nye elementer ind i livet end blot forældreskabet og relationen til børnene,” siger Trine Svarrer. 

Omkring 4 ud af 10 – både blandt fædre og mødre – svarer, at de hverken oplevede flytningen som let eller svær.

6 % af kvinderne og 12 % af mændene svarer i undersøgelsen fra YouGov og home, at de oplevede det som ’meget let’.

”Det afspejler nok meget godt den følelsesmæssige kompleksitet, der for de fleste følger med den ’tomme rede’ – sorg og glæde på samme tid,” konkluderer boligmarkedsanalytiker Henrik Hauthorn Jensen fra home.

De unge ved det godt
De unge er helt klar over, at det er mor, der har det sværest med, at de ’flyver fra reden’.

Hele 48 % af de unge mener, at deres mor havde det ’svært’ eller ’meget svært’ med deres flytning, mens kun 22 % mener, det gælder for fædrene.

”De unge har altså en rigtig god fornemmelse af, hvordan deres flytning påvirker mor og far forskelligt,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra home.

Trine Svarrer har bidraget til både en film og bogen ’Giv det bedste videre – når unge flytter hjemmefra’, som kan fås gratis i alle landets 178 home-butikker.

FAKTA: Om unge der flytter hjemmefra

  • Familien erstattes af andre fællesskaber. Seks ud af ti unge flytter sammen med andre, når de flytter hjemmefra.
  • Knap hver 3. af de unge flytter sammen med en kæreste/partner, når de forlader mors og fars kødgryder, hver fjerde flytter sammen med en ven – på moderne dansk en ’roomie’ - mens 6 % flytter sammen med andre.
  • 36 % af de unge, der allerede er flyttet hjemmefra, flyttede primært på grund af uddannelse.
  • Blandt de unge, der stadig bor hjemme, men overvejer at flytte hjemmefra inden for 12 måneder, er det lysten til at stå på egne ben, der trækker mest - i hele 40 procent af de unge - mens 31 procent svarer, at det er uddannelse, de regner med at flytte efter.
  • Næsten fire ud af ti flytter 50 km eller mere, når de forlader hjemmet – typisk for at studere i en af landets største byer.
  • Hvert år flytter ca. 90.000 unge mellem 15 og 29 år hjemmefra. Især i forbindelse med studiestart er der gang i flytningerne blandt de unge.
  • I snit er danske unge ca. 21 år, når de flytter hjemmefra.

Læs mere om unge, der flytter hjemmefra – og deres forældre – i bogen ’Giv det bedste videre – når unge flytter hjemmefra’ og se filmen her 

Kilde: YouGov/home/Danmarks Statistik

Foto: Palle Skov

Læs også: 

Uddannelse får flest unge til at flytte hjemmefra

Unge erstatter familien med nye fællesskaber

Det koster forældrekøb i København, Aarhus, Odense og Aalborg

 


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!