Flere udlændinge har købt dansk sommerhus

Der var rekordmange udenlandske ansøgere til at købe et dansk sommerhus i 2020. Men der var samtidig flere ansøgere der fik afslag, viser opgørelse

5. oktober 2021

Et sommerhus i Danmark har det seneste år været en særdeles ’hot’ vare blandt danske familier med kraftigt stigende sommerhussalg under Coronapandemien til følge.

Men flere udlændinge har også erhvervet sig et dansk sommerhus.

En opgørelse fra Justitsministeriet til Folketingets Europaudvalg, som home har set nærmere på, viser en stigning i antallet af ansøgninger fra 525 til 623 fra 2019 til 2020.

  • En stigning på knap 100 styk svarende til ca. 19 %.
  • Der er desuden sket en stigning i antallet af tilladelser på ca. 9 % - fra 331 til 361 i samme periode.
  • Tilladelsesprocenten (andelen af ansøgninger som er imødekommet med en tilladelse) er dermed faldet fra 63 % til 58 %.
  • Der blev handlet næsten 16.000 danske sommerhuse i 2020, så de 361 udlændinge, der i løbet af året fik tilladelse til at købe et dansk sommerhus, svarer til 2,2 %, oplyser home.

Se tabel over udviklingen af 'tilladelser' og 'afslag' her: link til udvikling 

”Flere udlændinge har under tiden med Corona fået øjnene op for, at Danmark er et trygt og godt sted at holde ferie i en usikker tid med smittetryk, der kører op og ned i mange af de lande, de normalt ferierer i,” lyder vurderingen fra Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i home-kæden.

Kædens sommerhusmæglere får hver eneste sommer besøg af turister med købelyst – også i år.

”Vores ejendomsmæglere forklarer de udenlandske gæster om de danske særregler, og fortæller at de fleste har lidt svært ved at forstå, hvorfor de ikke umiddelbart kan købe et sommerhus i Danmark – især når danskere uden videre kan købe i andre lande,” fortæller homes analytiker.

Han understreger, at home ikke har en holdning til, om de danske særregler, der som udgangspunkt forhindrer andre nationaliteter i at købe sommerhus i Danmark, skal ændres.

I årene 2007 til 2020 er der givet over 2.900 tilladelser til udlændinges køb af et sommerhus i Danmark. Til sammenligning er der i alt ca. 230.000 sommerhuse i det danske sommerland, viser tal fra Danmarks Statistik.

FAKTA: Flest nordmænd og tyskere

Det er nordmænd og tyskere, der er de ivrigste købere til danske sommerhuse. Ud af de 2.938 tilladelser over årene har købere fra Norge fået de 1.426, tyskere har fået ’ja’ 861 gange, mens svenskere tredje flest gange har fået tilladelse til at købe sommerhus i Danmark med 219.

FAKTA: Om udlændinges erhvervelse af sommerhus i Danmark

Ifølge erhvervelsesloven kan personer, der ikke har bopæl i Danmark, og som heller ikke tidligere har haft bopæl her i landet i et tidsrum af i alt 5 år, kun med justitsministerens tilladelse købe sommerhus mv. her i landet.

Hvis personen ikke opfylder dette bopælskrav, skal den pågældende ansøge Justitsministeriet (Civilstyrelsen) om en tilladelse til at købe sommerhus mv. Efter fast praksis kræver det en særlig stærk tilknytning til Danmark for at få en tilladelse, herunder i form af tidligere ophold i Danmark, f.eks. ferieophold, over en længere periode eller familiemæssig, kulturel eller sproglig tilknytning til Danmark eller den konkrete ejendom.

Siden marts 2020 har Civilstyrelsen skærpet kontrollen med de oplysninger om den særligt stærke tilknytning til Danmark, som skal danne grundlag for en eventuel tilladelse for at sikre, at der ikke gives flere tilladelser end nødvendigt.

Der er fire vigtige kriterier, som trækker op i Civilstyrelsens vurdering, hvis udlændinge vil købe et sommerhus i Danmark.

Det trækker op, hvis de udenlandske købere har været på over 25 ferier i Danmark over de seneste 25 år, har familiær tilknytning til Danmark, kulturel og sproglig forståelse og endelig tilknytning til den konkrete ejendom, som de vil købe.

Kilde: Justitsministeriet / Civilstyrelsen

Foto: Palle Skov

Læs også:

Haven vokser i popularitet i coronatiden

Danskerne lyttede til store skift i livet i over 3 mio. minutter: Nu kommer sæson 2

Vores bekymring for oversvømmelser i hjemmet stiger – og med god grund siger professor


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!