Menu

Andelsboliger får ’ny’ pris fra 1. november

ANDELSBOLIG: Hvad koster andelsboligen egentlig? Køberne kan nu bedre sammenligne prisen på andels- og ejerboliger

24. oktober 2012

Fra 1. november bliver det lettere og mere overskueligt at sammenligne andelsboliger til salg.

 

Fra den dato begynder ejendomsmæglerkæden home nemlig at vise en 'anslået teknisk pris' for hele andelsboligen - modsat i dag, hvor det kun er prisen på indskuddet, der fremgår af salgsopstillingen. Det nye begreb er en omregnet kontantværdi af hele andelsboligen, der i store træk kan sammenlignes med kontantprisen på en ejerbolig.

 

Eksempelvis kan andelsindskuddet være på 299.000 kr., men den anslåede tekniske pris er 2.115.000 kr.

 

Endvidere kan køberne se den samlede månedlige brutto/nettoudgift ved at bo der. Det er også mere uddybende end hidtil, hvor kun den månedlige boligydelse til andelsforeningen har fremgået, mens finansieringen af selve indskuddet har manglet.

 

Ifølge home bliver det mere gennemsigtigt for boligkøberne at sammenligne andelsboliger og søge på tværs af andels- og ejerboliger.


"Det bliver nu lettere for boligkøberne at shoppe mellem lejlighederne eller rækkehusene - uanset om det er ejer eller andel. Det er meget relevant - særligt i København, hvor der faktisk er flere andels- end ejerlejligheder. Nu bliver køberne bedre klædt på til at vurdere prisen," siger Mads Ellegaard, relationschef i home og uddyber:

 

"Andelsboliger bliver langt oftere solgt gennem en ejendomsmægler i dag end for fem år siden, men der er fortsat en del salg mellem private. Nu giver vi køberne den ekstra tryghed, at de kan finde de nye økonomiske beregninger på andelsboliger, der er til salg hos os."

 

Det er Dansk Ejendomsmæglerforenings andelsboligudvalg, der har defineret de nye regler for annoncering, og standardfinansieringens nærmere sammensætning er lavet i samarbejde med Finansrådet og Forbrugerrådet.

 

Oplysningerne om brutto/nettoudgift baseret på standardfinansiering og teknisk anslåede pris kommer til at fremgå af homes salgsopstillinger og på home.dk, når homes ejendomsmæglere fra starten af november begynder at opdatere eksisterende og kommende sager med de nye oplysninger.

 

Uanset om det er privat salg eller salg via mægler anbefaler home, at en køber søger en rådgiver, der kan gå i dybden med de økonomiske forhold i foreningen - herunder gennemskue risikoprofilen af de enkelte låntyper og udgifter til vedligeholdelse i foreningen.

 

Fakta: Mere gennemsigtigt for køberne

  • Hvorfor de nye regler? Det skal illustrere for køberne, at de - ud over prisen for andelen - også indtræder i en forening, der har optaget et eller flere lån. Som medlem er køberen forpligtet til at betale til foreningen via den månedlige boligafgift.
  • "Anslået teknisk pris' er en omregnet kontantpris for andelsboligen, der svarer til indskuddet for den enkelte andel + andelen af fællesgælden i foreningen. Beløbet kan i store træk sammenlignes med kontantprisen på en ejerbolig.
  • Brutto/nettoudgiften er den samlede månedlige udgift ved at bo i andelsboligen. Opgjort som standardfinansiering af 95 % af indskud + den månedlige boligydelse til foreningen.

 

Sådan vil det se ud - fiktivt eksempel:

 

Hvad koster andelsboligen egentlig

 

 

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

Få vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder / inspiration om boligmarkedet. Nyhedsbrevet udkommer 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af det nyhedsbrev, du modtager på mail.
NB! Efter du har sendt din tilmelding, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du ved klik på linket skal bekræfte, at du fremover ønsker nyhedsbreve fra os.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på mailadressen: homeas@home.dk