Der er mange fordele ved at energirenovere sin bolig: Lavere varmeregning, højere husværdi, bedre indeklima og mindre CO2-udledning. Hidtil har de økonomiske argumenter domineret kampagner om at få flere til at energirenovere – men ikke længere.
I hvert fald ikke i en ny kampagne fra Energistyrelsen, som taler direkte til klimabevidstheden hos huskøbere på jagt efter deres første hus. Tiden er moden til det, mener vicedirektør i Energistyrelsen Stig Uffe Pedersen.
”Vi har rykket os som befolkning, så klimaet på få år er blevet langt mere fremtrædende i vores bevidsthed. Det gælder ikke mindst kampagnens målgruppe på 25-40-årige. Derfor bruger vi den her kampagne til at fortælle, at man kan sænke sin CO2-udledning ved at energirenovere sin bolig,” siger Stig Uffe Pedersen.
Både home og Realkredit Danmark konstaterede allerede i 2019 en stigende opmærksomhed på boligens energiforbrug og CO2-aftryk. Og der er god fornuft i at forsøge at påvirke de yngre huskøbere.
"Det er et godt tidspunkt, for vi ved, at boligkøberne i snit bruger ca. 225.000 kr. på forbedringer ved overtagelsen, også på energiforbedringer," siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.
Når man først er flyttet ind i sit nye hjem, så glider fokus på energiforbedringer til gengæld lidt i baggrunden har en undersøgelse fra Dansk Byggeri tidligere vist.
I den var det kun 13 % af boligejerne, der anså deres bolig som ’energimæssig dårlig’, men til sammenligning var godt 40 % af energimærkerne på parcelhuse i den lave ende - enten i kategorien E, F eller G.
”Næsten 60 % af danskerne mener, at deres bolig enten er ’meget godt isoleret’ eller ’godt isoleret’ – og så er der jo ingen grund til at lave forbedringer,” fortæller homes boligmarkedsanalytiker.
Forskellige undersøgelser har vist, at en forbedring af energimærket med blot én karakter kan give en øget salgspris på 70.000 kroner til 100.000 kroner for et gennemsnitligt hus.
FAKTA: Bo med mindre CO2
Testen ”Bo med mindre CO2” er en del af kampagnen. Her skal man forbedre et virtuelt hus og spare mest muligt CO2 for 450.000 kr. – f.eks. ved at få nye vinduer eller efterisolere loftet. Hvis man er god til det, er man ”Klimasmart”.
- Kampagnen ”Kom godt fra start” henvender sig primært til førstegangskøbere af huse på 25-40 år
- Der er knap 700.000 samlevende 25-40-årige boligejere og -lejere i Danmark. Heraf overvejer 175.000 køb af helårsbolig
- Bygninger står for knap 40 % af Danmarks samlede energiforbrug. Energirenovering af boliger er afgørende for at nå Danmarks klimamål
- Andelen af danskere, der frygter, at klimaforandringer vil skade dem personligt i deres egen levetid, steg fra 30 % i 2015 til 48 % i 2018
Kilder: Energistyrelsen, Index Danmark, Concitos klimabarometer, Index Danmark
Foto: Palle Skov
Læs også:
Boom i boligkøb skaber ekstra milliardomsætning