Menu

Flere forældre købte lejlighed i Aarhus og Aalborg… færre unge fik bolighjælp i hovedstaden og Odense

Et forældrekøb i København er mere end dobbelt så dyrt som i Odense. I Aarhus ligger prisen nu på den gode side af 2 mio. kr., og selv om Aalborg fortsat er blandt de billige studiebyer, så koster lejligheden nu et par hundrede tusinde kroner mere end i Odense, viser opgørelse

1. marts 2018

En lejlighed i studiebyen er med garanti ikke blevet mindre eftertragtet, men færre unge har alligevel fået nøglerne til en, viser ny opgørelse fra ejendomsmæglerkæden home.

Tallene fra home viser, at der på landsplan er sket et dyk i forældrekøb, og det skyldes især, at forældrene skal grave en del dybere i formuen og friværdien for at købe den gode studielivs-adresse.

”Et forældrekøb kostede på landsplan over 800.000 kr. mere i 2017 end i 2012, hvor forældre kunne købe lejligheden for lige knap 1,3 mio. kr., ” siger relationschef Mads Ellegaard i home.

Altså er det blevet væsentligt dyrere at købe en studiebolig til sit barn – selv om de ultralave renter i høj grad har kompenseret godt i regnestykket.

De store prishop – også det seneste år – er en væsentlig årsag til, at antallet af forældrekøb på landsplan er faldet siden 2015, og at forældrekøbets andel af de solgte lejligheder nu er den laveste i syv år.

Men der er forskelle rundt omkring i landet.

Mens en gennemsnitlig lejlighed på 68 kvm er steget med cirka en kvart million kroner i hovedstaden på et år, koster den i Aarhus ’kun’ 160.000 kr. mere. Mere beskeden er stigningen i Aalborg med 70.000 kr., og Odense holder omtrent status quo med et fald på 10.000 kr.

”Der er store prisforskelle på forældrekøb mellem byerne. Et forældrekøb i hovedstaden er mere end dobbelt så dyrt som i Odense. I København er prisen tæt på 2,6 mio. kr., i Odense er prisen knap, 1,2 mio. kr., ” siger relationschef Mads Ellegaard i home.

I Aarhus ligger prisen på lejligheden nu på den gode side af 2 mio. kr., og selv om Aalborg med knap 1,3 mio. kr. for et forældrekøb fortsat er blandt de billige studiebyer, så koster lejligheden nu et par hundrede tusinde kroner mere end i Odense, viser homes opgørelse.

Når der zoomes ind på antallet af forældrekøb i de store studiebyer, hvor langt de fleste forældrekøb i Danmark sker, så gik salget sidste tilbage i København, Frederiksberg og Odense, mens der var pil op i Aarhus og Aalborg, viser homes handelstal.

I Frederiksberg og København var hver 8.-9. solgte lejlighed (11 og 12 % af 2017-handlerne) et forældrekøb. I Aalborg lå omfanget på cirka hver 6. (16 %). I Odense og Aarhus var det omtrent hver 4. lejlighedskøb (hhv. 25 og 26 %).

På landsplan blev det til et samlet fald – både i styk og i andelen af de solgte lejligheder.

PRISEN ER GÅET OP, OP, OP PÅ FORÆLDREKØBET

 

Kilde: home, forældrekøbshandler, gns pris for 68 kvm lejlighed

Derfor ser vi færre forældrekøb
Forældrekøbets ’indhug’ i lejlighedssalget har især været faldende de seneste år, fordi der er kommet langt mere fart på det ’almindelige’ lejlighedsmarked og projektsalget af nyopførte lejligheder i de største byer.
Ikke kun på grund af de kraftigt stigende priser.

Forældrekøb har ligeledes været hårdere ramt af, at udbuddet af mindre lejligheder, typisk 1, 2 og 3 værelses, har været trykket langt ned.

”Mange nyopførte lejligheder er for store og for dyre efter mange forældres smag og muligheder. De unge og deres forældre må kaste sig ud i boligjagten i konkurrence med singler og førstegangskøbere, der ofte også er målgruppen til de mindre lejligheder, ” siger Mads Ellegaard til Berlingske.

De seneste år er der også bygget tusindvis af nye studieboliger, og flere boligtilbud til de unge påvirker også salget af forældrekøbslejligheder, understreger Home og tilføjer, at lejligheder til leje via mæglerne er også en benyttet indgang til en studiebolig.

Nye låneregler fra i år har også en betydning for nogle familiers muligheder for at købe forældrekøb.

Status for FORÆLDREKØB:
home har som den eneste ejendomsmæglerkæde registreret omfanget af forældrekøb blandt egne handler siden 2011.
På landsplan er salget gået tilbage med godt 8 % i 2017 i forhold til 2016 – og med et forældrekøbskryds ved 11 % af årets handler er der nu tale om den laveste andel for forældrekøb, der er registreret de seneste syv år.

Andelen af forældrekøb er faldet støt siden 2013, hvor den toppede med over 18 % af alle lejlighedshandler. Målt i antal toppede forældrekøbene i 2015, og salget var i 2017 godt 20 % mindre.
Statistikken fra home indeholder alle størrelser af lejligheder og er incl. projektsalg. Forældrekøb udgør en højere andel af salget af de mindre lejligheder, mens andelen af større lejligheder og projektsalg er lavere.

FAKTA om forældrekøb

  • Barnet skal betale markedsleje til forældrene.
  • Virksomhedsskatteordningen, som mange forældrekøbere benytter, bruges også af andre boligudlejere og til andre formål.
  • Reglerne om familiehandler gælder ikke bare for forældrekøb af lejligheder men for alle boliger, der bliver handlet mellem forældre og børn.
  • Et forældrekøb bør være noget, man prioriterer for at hjælpe sit barn under studierne – og ikke noget man gør primært med investering for øje.

Kilde: home

Læs også: "Lejepriserne i storbyen køres op" her

 

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

Hvor vil du købe bolig?

Hvor vil du købe bolig?

Eller

Skriv om dine ønsker

Skriv om dine ønsker

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!