Menu

Falder boligpriserne, eller stiger de?

Det er let at blive forvirret i det løbende mediebillede – få overblik over hvordan det egentlig går på boligmarkedet her

8. marts 2018

Af Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark

Det kan ikke undre, at man ofte kan blive ganske forvirret, hvis man følger med i udviklingen på boligmarkedet i det løbende mediebillede.

I dag kan man eksempelvis læse i et medie, at boligpriserne falder, mens man i et andet medie kan læse, at boligpriserne stiger. Forleden kunne man høre om, at festen på boligmarkedet i København er forbi med udsigt til faldende priser i 1. kvartal, mens der i dag kom tal, der ganske rigtigt bekræftede en lavere prisvækst end tidligere, men dog stadig en ganske pæn prisstigningstakt i både januar og februar i år.

Det oplagte spørgsmål er derfor, hvordan det kan gå så galt, at konklusionerne omkring udviklingen på boligmarkedet stritter i så mange retninger på nærmest daglig basis?

Der er flere oplagte forklaringer på dette fænomen.
Først og fremmest bliver der offentliggjort rigtig mange boliganalyser og boligstatistikker. Remser man alene de toneangivende boligprisstatistikker op, har vi i hvert fald fem forskellige prisstatistikker, som økonomer og journalister løbende kommenterer på. Der er månedstal fra Danmarks Statistik, kvartalstal fra Danmarks Statistik, Boligmarkedsstatistikken fra Finans Danmark, homes Husprisindeks samt Boligsidens Markedsindeks. Alle disse statistikker opgøres på forskellige måder, dækker forskellige perioder, når de bliver offentliggjort og endelig indeholder de ofte også en del statistisk støj, som gør, at man skal være påpasselig med at tolke for hårdt på enkelte udsving.

Dagens udfordring på boligmarkedet: Hvordan skal du forholde dig til dagens to offentliggørelser?

I ovenstående figur er nogle af problemstillingerne illustreret med udgangspunkt i dagens offentliggørelser. I dag viste månedstallene fra Danmarks Statistik, at huspriserne faldt med 0,6 % i december. Imidlertid er der noget sæsonudsving i boligpristal, da efterspørgslen på boliger falder betydeligt hen over vinteren. Danmarks Statistik renser imidlertid ikke for denne effekt, og dermed får man reelt ikke fanget den underliggende prisudvikling på boligmarkedet. Data bør derfor sæsonkorrigeres, som det kaldes, og gør vi dette, vendes prisfaldet rent faktisk til en stigning på 0,5 %.
En udfordring ved sæsonkorrektionen er dog, at den kan laves på flere forskellige måder, og det betyder, at også vi økonomer kan få lidt forskellige resultater.

Bundlinjen er dog, at prisfaldet i december måned i første omgang ikke bør vække bekymring, da faldet er drevet af de traditionelle sæsonudsving. Ser man på den sæsonkorrigerede kurve – den røde linje – i figuren holdt op imod den ikke-sæsonkorrigerede kurve – den lyseblå linje – kan man også se, at man får udglattet priskurven betydeligt, og det betyder også, at man nemmere kan fange den underliggende prisudvikling.

Selv efter sæsonkorrektionen kan man dog også se, at der er mere eller mindre tilfældige udsving på den røde kurve, som ’forstyrrer’ den underliggende prisudvikling på boligmarkedet. Her skal man altså zoome ud og se udviklingen over lidt længere tid for at vurdere retningen.

I forhold til den røde kurve (sæsonkorrigerede priser) ser man rigtig nok, at der har været lidt svaghedstegn på boligmarkedet henover efteråret. Kurven viser dog også, at de senere års tendens til stigning reelt ikke er blevet brudt endnu, og kigger vi så på dagens offentliggørelse af pristallene fra Boligsidens Markedsindeks, så har vi i dag fået nyt om prisudviklingen i februar måned – altså to måneder længere henne end tallene fra Danmarks Statistik.

Tallene fra Boligsidens Markedsindeks fanger også svaghedstegnene henover efteråret, men viser trods alt en mindre stigning i december, januar og en ganske kraftig prisstigning i februar på 1,3 %. Ved at have statistikker, der offentliggøres samtidig, men dækker to forskellige perioder øges også risikoen for forvirring, hvor den ene statistik i virkeligheden risikerer at fortælle ’gårsdagens nyhed’.  

Konklusion på dagens to statistikker: Boligmarkedet er fortsat i fremgang

Samler man op på dagens statistikker, så tegner der sig fortsat et billede af et boligmarked i fremgang – og rent faktisk kan der være en indikation på, at den afdæmpede udvikling henover efteråret er ved at blive afløst af fornyet styrke i begyndelsen af 2018. Sidstnævnte skal vi dog endnu være påpasselige med at konkludere for hårdt på – og det vil blive spændende at følge i den kommende tid.

Økonomer må efter min mening gribe i egen barm og forsøge at få lidt flere nuancer med i kommenteringen af de løbende nøgletal på boligmarkedet. Det kan godt lyde lidt kedeligt, men hellere det end et for snævert fokus, der nok kan give gode overskrifter, men med efterfølgende forvirring hos de mange danskere, som ivrigt følger med i nyhederne fra boligmarkedet.

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

Hvor vil du købe bolig?

Hvor vil du købe bolig?

Eller

Skriv om dine ønsker

Skriv om dine ønsker

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!