Mens priserne på ejerboliger er skudt i vejret i Hovedstadsområdet, er der til dels 'lagt låg på' andelsboligpriserne, som er underlagt såkaldte maksimalpriser, der udregnes på baggrund af en vurdering af, hvor meget hele andelsforeningen er værd. Det skriver Politiken.
Skal prisen på de enkelte lejligheder op, skal ejendommens samlede vurdering også op.
Det håber et stigende antal andelsforeninger nu, at et skift fra den offentlige vurdering, som daterer sig tilbage til 2012, til såkaldte valuarvurderinger kan sikre dem, og det betyder stor travlhed hos home Erhvervscenter i København.
"Den overordnede efterspørgsel på valuarvurderinger er stigende, og det hænger selvfølgelig sammen med, at man har en forventning om, at der er sket en udvikling i priserne på boligejendomme, men i høj grad også, at der ikke bliver lavet nye offentlige vurderinger før 2018, som vi så får kendskab til i 2019," siger ejendomsmægler og valuar John Lindgreen fra home Erhvervscenter København til Politiken med henvisning til regeringens fastfrysning af de offentlige vurderinger.
homes erhvervsvaluarer i København noterer på nuværende tidspunkt en fremgang i antallet af vurderinger på 40 % i forhold til sidste, viser en ny opgørelse, som home Erhverv har lavet for Politiken. Oven i det er der pt. mange forespørgsler fra andelsforeninger om mulighederne for vurdering.
Ifølge home Erhvervs opgørelse er de ejendomme, hvis pris ligger over de offentlige vurderinger, blevet opskrevet med mellem 5 og 10 %. Det svarer til, at en andelshaver med et andelsbevis på 1 million kroner kan lægge mellem 50.000 og 100.000 kroner til maksimalprisen, lyder det.
Men selv om nogle andelshavere kan få glæde af et skifte, er der ingen garantier for, at en valuarvurdering bliver højere end den offentlige vurdering.
"Det er slet ikke alle ejendomme, hvor jeg vil kunne komme op på de offentlige værdier, som i vidt omfang er skudt sådan lidt med spredehagl," slår John Lindgreen fast overfor Politiken.
Fakta: Værdifastsættelse af andelsboligforeninger - tre metoder
En valuarvurdering er en af de tre metoder, en forening ifølge loven kan benytte til at fastsætte prisen. Her vurderer en ejendomsmægler, hvad ejendommen ville kunne sælges for kontant, hvis den blev solgt som privat udlejningsejendom.
Alternativt kan foreningen tage udgangspunkt i den oprindelige købspris fra stiftelsestidspunktet, mens langt de fleste stadig vælger den tredje metode og støtter sig til den seneste offentlige ejendomsvurdering.
Kilde: home og Politiken
Læs også:
Andelshavere sælger lejligheden 'for billigt'