Menu

Her er det sommer hele året

HELÅRSHUS: De fleste tænker nok sol, sommer og strand, når de hører ordet ’sommerhus’.

7. marts 2013

Men faktisk bliver flere og flere sommerhuse brugt som helårsboliger. I 2012 blev 17.200 sommerhuse benyttet til helårsbeboelse, viser en opgørelse i Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Det er 42 % flere end i 2007.

 

Især de lidt ældre danskere bidrager til udviklingen, for 41 % af de danskere, der har flyttet adressen til sommerhuset, er i 60'erne, mens folk i 70'erne udgør 22 %.

Curt Liliegreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter, peger på, at økonomien er en vigtig faktor i overvejelserne om, hvor man skal bo.


"For de ældre kan det være en økonomisk fordel at bo i sommerhuset hele året rundt, for det er billigere at sælge helårshuset og så kun have én udgift til sommerhuset.

 

Men også et bedre helbred i befolkningen spiller ind, mener sekretariatschefen:

»Det er ældre danskere, der flytter i sommerhuset, og de seneste mange år har de fået et bedre helbred, så nu kan de udnytte, at sommerhuset ligger tættere på naturen. Det kunne man ikke på samme måde for 30 år siden, hvor man var slidt op, når man gik på pension."


Blandt home-kædens ejendomsmæglere forventer man, at antallet af danskere, der flytter væk fra byerne og ud under den åbne himmel, vil stige i den kommende tid.

 

"I dag oplever vi en stigning i antallet af personer, der køber et sommerhus med henblik på, at de senere kan bo i det hele året rundt. Det er primært det lidt ældre publikum, som køber med henblik på at benytte fritidshuset helårs på længere sigt," siger Rikke Wagner, der er ejendomsmægler hos home, til Jyllands-Posten:

Økonomi spiller ind, fordi sommerhusene mange steder er faldet mere i pris end helårsboligerne. Samtidig er de sommerhuse, der er bygget de senere år, i god kvalitet, velindrettede og velisolerede, så de uden problemer kan benyttes hele året.

home oplever, at mange flere vil gerne bo i sommerhuset hele året, men der er en række regler, der skal opfyldes, før man kan bo hele året i sit sommerhus, for som udgangspunkt er det ikke tilladt. Men er man for eksempel er pensionist eller efterlønner, har man mulighed for det, hvis man har ejet sommerhuset i otte år.

Faktaboks:
Kan jeg bo hele året i mit sommerhus?

Du må bo i dit sommerhus hele året, hvis du har ejet huset i otte år - og desuden:

er folkepensionist

er pensionsmodtager, der er fyldt 60 år

er førtidspensionist

er efterlønsmodtager

modtager fleksydelse


Har du ejet sommerhuset i fem år, kan du søge om dispensation fra reglen om, at du skal have ejet dit sommerhus i otte år. Det er sommerhuskommunen, der tager stilling til, om der kan gives dispensation.

 

Andre pensionister end de nævnte og andre, der har forladt arbejdsmarkedet, må søge dispensation hvis de ønsker at bo i deres sommerhus hele året.

Kilde: home

 


Udfyld info om boligen, du ønsker at få vurderet.

En gratis salgsvurdering er en ydelse vi tilbyder til dig, som overvejer at sælge din bolig hos home. Vi laver også gerne vurderinger til andre formål, eksempelvis familieoverdragelse, belåning m.v. Vilkårene aftales med ejendomsmægleren inden vurderingen foretages.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Opret køberkartotek

Kom i KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Kontaktinfo

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser

Du skal sige ja til at home gerne må kontakte dig pr. e-mail, når der er nye boliger til salg.

Du skal sige ja til at home godt må kontakte dig for at hjælpe dig med at finde en bolig.

Tilmeld nyhedsbrev