Økonomer: Vi nærmer os rente-top

Rentestigninger kan være ved vejs ende over sommeren. Det betyder, at vi måske også snart kan se en ende på de faldende boligpriser

9. maj 2023

Efter et års tid år med hurtige rentestigninger ebber bølgen af pengepolitiske stramninger nu langsomt ud. Flere økonomer mener, at renten er tæt på at toppe i denne omgang i takt med, at inflationen så småt sætter tempoet ned.

Mange banker forventer, at ECB, Den Europæiske Centralbank, stopper sine rentestigninger ved omtrent 3,75 % i løbet af sommeren, skriver Finans.dk. I Danske Bank forventer man dog, at renten skal lidt højere op, på 4 %, i løbet af efteråret, før rentetilpasningerne er færdige.

Senest har ECB dog sat farten på rentestigningerne lidt ned. Siden oktober sidste år har centralbanken ’normalt’ hævet renten med 0,5 procentpoint, men senest blev den kun sat op med 0,25.

Renteforhøjelsen er altså mindre end tidligere, fordi de hidtidige renteforhøjelser endnu ikke er slået fuldt igennem, og man er forsigtig med at hæve renten for meget, for ikke at bremse økonomien og ramme beskæftigelsen, lyder forklaringen.

”Det betyder, at vi måske også snart kan se en ende på de faldende boligpriser, som siden efteråret er blevet presset ned af de stigende renter,” siger boligmarkedsanalytiker i ejendomsmæglerkæden home Henrik Hauthorn Jensen.

Det understøttes af home Boligbrief, som udsendes i samarbejde med Danske Bank. Det viser, at der nu blæser lidt varmere vinde på boligmarkedet, som også kan aflæses i salgspriserne.

Prisstigning fra marts til april

Huspriserne steg samlet set med 1,3 % fra marts til april, primært trukket af prisstigninger uden for Region Hovedstaden, som også har set de største prisfald det seneste år.

Det er dog alt for tidligt at sige, om prisstigningen er kommet for at blive eller blot er en enlig svale, lyder det fra home.

”Der er både flere handler og ikke mindst flere fremvisninger, der giver forventning om flere handler de kommende måneder, nu hvor køberne oplever en stabilisering og flere boligejere sætter til salg,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Den opmuntrende udvikling på boligmarkedet skal ifølge Danske Bank ses på baggrund af økonomiens og forbrugernes robusthed generelt.

”Inflationen har ganske vist gjort et ret stort indhug i forbruget, men husholdningernes økonomi er fortsat sund, og arbejdsmarkedet er bundsolidt,” siger senioranalytiker i Danske Bank Bjørn Tangaa Sillemann.

Vi har taget hovedparten af forventet prisfald

Danske Bank vurderer, at boligpriserne er faldet godt 7 % i første kvartal sammenlignet med hele 2022, og ifølge bankens prognose skal priserne ned med 9,5 % set over hele 2023, hvoraf vi altså har taget hovedparten.

”Det indebærer, at priserne skal falde yderligere godt 2 % i år,” forklarer Danske Banks senior analytiker.

Ifølge bankens prognose venter et yderligere prisfald på 3,5 % i 2024.

Dermed er der udsigt til en vending i boligpriserne om et års tid.

”Vi mener stadig ikke, at de højere renter er slået fuldt igennem. Det er vores vurdering, at boligmarkedet ligesom resten af økonomien ikke kan undgå en afmatning, simpelthen fordi økonomien kører for hurtigt, og ECB vil være tvunget til at hæve renten, indtil efterspørgslen falder tilstrækkeligt – også på boliger,” lyder det fra Danske Banks Bjørn Tangaa Sillemann.

De højere renter har størst betydning i de største byer, hvor boligerne er dyrest.

 

Foto: Palle Skov


Læs også:

Hovedstaden: Hver femte vil købe bolig

April-barometer: Boligejere har salgsplaner men lurepasser

Køberbarometer: Boligkøberne melder sig klar i stort antal


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt, og helt uforpligtende.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!