Gør ’skodbolig’ røgfri og købeklar med knofedt

RYGERBOLIG: 8 ud af 10 vil fravælge en rygerbolig eller forventer et afslag i prisen, viser en undersøgelse. Men der kan faktisk gøres noget ved problemet, siger eksperter

3. maj 2019

For fire ud af ti på boligjagt er det ’skod’, hvis der har været røget i hjemmet, viser en ny undersøgelse blandt brugere på Boligsiden.dk. De vil gå videre til en anden bolig.
For næsten lige så mange gælder det, at de vil have afslag i prisen, skriver Ritzau Fokus.

Det er ikke uden grund. Ifølge Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse, er et rygerhjem sundhedsskadeligt, fordi der sidder usunde tjærestoffer.

”Men man kan gøre meget. Hvis man køber en bolig og skifter gulvtæpper ud, gør rent efter alle kunstens regler, giver en spærregrunder og maler, så er der ikke meget tilbage,” lyder det fra eksperten.

En undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden home har tidligere vist, at en bolig med tydelige spor og lugt af røg kan være 5-10 % - ofte over 100.000 kr. - billigere end en tilsvarende bolig, der er røgfri, da efterspørgslen på disse boliger er mindre.

"Mange ikke-rygere på boligjagt har svært ved at se sig selv i en bolig, hvor der har været røget i en årrække," siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i home.

Ekspert i bygningsfysik hos Bolius Tine Sode vil dog ikke fraråde at købe en rygerbolig - så længe man er indstillet på, at det kræver noget knofedt.

”Man kan måske have i baghovedet, at der med stor sikkerhed er blevet røget på et tidspunkt i alle huse, der er mere end ti år gamle, siger Tine Sode.

GØR DET SELV-FAKTA: Rengøring kan fjerne rygning
Rygning kan sætte spor i form af lugt, men nikotinen sætter sig også som en klæbrig hinde. Og det er særligt den hinde, der kræver en indsats, fortæller.
Men langt hen ad vejen er arbejdet ikke anderledes, end hvad man ellers gør, inden man flytter ind i en ny bolig, fortæller Tine Sode, ekspert i bygningsfysik hos Bolius til Ritzau Fokus.

Typisk vil det være nok at vaske alle de store overflader ned en enkelt gang. Det skal man alligevel, inden der skal males. Her skal man måske bare vaske en smule grundigere.

”Rengør med en opløsning af vand og grundrens, og så får man det meste nikotin væk,” siger Tine Sode.

Hun råder til også at bruge malerrens på store overflader som vægge og lofter. Det kan også bruges på træværk, der er lakeret eller malet.

Så er der gulvene tilbage. Mange vil alligevel få gulvene slebet eller afhøvlet, og sådan kan man sagtens løse problemet.

Hvis der stadig er problemer med røglugt, kan det være nødvendigt at få fat i professionelle. De kan lave en ozonbehandling af hjemmet - en behandling, man ofte vil bruge efter en brand, forklarer eksperten.

En sådan total rengøring og lugtsanering løber let op i 35-50.000 kr. for en rygerlejlighed, viser priser, som Home tidligere har indhentet. Prisen kan dog svinge fra bolig til bolig, understreger ejendomsmæglerkæden.

FAKTA: Røg skræmmer boligkøberne væk

  • Otte ud af ti er enten slet ikke interesserede i en rygerbolig eller forventer et afslag i prisen. Det viser en undersøgelse blandt 1.100 brugere på Boligsiden.dk.
  • Næsten hver femte svarer, at det ikke har nogen betydning, om der har været røget i boligen. Det tal er faldet fire procentpoint siden 2017, hvilket indikerer, at rygning i boligen har fået større betydning for potentielle købere.

Kilde: undersøgelse fra Boligsiden foretaget blandt 1100 af sidens brugere, ekspert i bygningsfysik Tine Sode fra Bolius, ejendomsmæglerkæden home, Ritzau fokus


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!