Menu

50 % billigere at eje sommerhus

’LAVPRIS’: Finansieringsbyrden på et sommerhus er nu kun det halve af i 2007, hvor priserne toppede mange steder

9. maj 2018

Selv om sommerhuspriserne er begyndt at stige de seneste år, er det historisk set meget billigt at eje et sommerhus.

Vi skal helt tilbage til 1998 før, at det har været billigere at finansiere sit sommerhuskøb, viser en ny opgørelse af udviklingen fra Realkredit Danmark, der tager højde for prisudvikling, renteudvikling og indkomstudvikling.

Og sammenligner vi med 2007, hvor sommerhuspriserne sidst toppede, og renterne var væsentligt højere, er finansieringsbyrden faldet med hele 50 %.

”Det økonomiske opsving herhjemme betyder, at de lave renter i højere grad end ellers bliver en katalysator for sommerhusmarkedet. Har man tillid til den økonomiske fremtid og har en drøm om eget sommerhus til familien, er det klart, at lave renter alt andet lige hjælper på lysten og mulighederne for at realisere drømmen,” siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

De lave ejerudgifter til et sommerhus får flere familier til at realisere ønsket om et fristed for familien i sommerlandet, oplever ejendomsmæglerkæden home.

I 2017 endte salget af sommerhuse godt en fjerdedel højere end året før, og de gode takter for salget er fortsat på samme høje niveau i årets første måneder, viser homes salgstal for hele landet.

Det øgede salg betyder, at udbuddet af fritidshuse til salg er dalende, viser nye tal fra Finans Danmark og ved udgangen af april var der ca. 6 % færre sommerhuse at vælge i mellem for køberne end for et år siden.

FAKTA: Hvor står sommerhuspriserne nu?

Trods fremgangen i sommerhuspriserne på det seneste, er de stadig godt 20 % under i forhold til, da boligmarkedet toppede tilbage i 2007. Og det endda i såkaldte ’nominelle termer’ – altså uden at der er taget højde for, at priser og lønninger i samfundet er steget gennem perioden.

Korrigerer vi prisudviklingen på sommerhuse for inflation, er de reale sommerhuspriser hele 33 % fra den tidligere ’pris-top’.

Zoomer vi længere ud end den seneste godt 10 års periode og ser på den seneste 20-års periode er der imidlertid tale om ganske pæne prisstigninger på sommerhusmarkedet. Her er de reale sommerhuspriser steget med 75 %, mens de nominelle priser er steget med hele 150 % siden 1997.

Kilde: Realkredit Danmark & home

FIGUR: Historisk set - lav finansieringsbyrde på sommerhusmarkedet

 

Note: I beregningen er der forudsat en 100 % realkreditfinansiering - dvs. de maksimale 75 % finansieret via realkreditlån i sommerhus samt 25 % finansieret ved optagelse af lån i friværdi i primær bolig. Der er taget højde for udviklingen i bidragssatser, rentefradrag og renteudviklingen.

Læs også: "Lille sky for danskernes sommerhus-drømme" her

 

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

Hvor vil du købe bolig?

Hvor vil du købe bolig?

Eller

Skriv om dine ønsker

Skriv om dine ønsker

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!