Menu

80 % flere boliger handlet i familien

BOOM I FAMILIEHANDLER: Det bliver i familien: Hvert 10. boligsalg sker mellem familiemedlemmer - men der er forskel rundt i landet

4. juni 2019

Der er gang i bolighandlen i familierne.

Typisk foregår et ejendomssalg mellem parter, der ikke er i familie med hinanden, hvor der som regel er en ejendomsmægler involveret, som har ansvaret for, at alt går rigtigt til, men i 2018 foregik hvert 10. ejendomssalg mellem folk i familie med hinanden, oplyser Danmarks Statistik.

Denne andel har ligget nogenlunde konstant de seneste ti år.

Men antallet af familieoverdragelser, som det kaldes, er ligesom det samlede antal boligsalg steget støt. Fra ca. 6.800 i 2009 til næsten 12.300 i 2018, hvilket er en stigning på 80 %, viser tal fra tinglysningssystemet.

Ifølge ejendomsmæglerkæden home er det naturligt, at der er flere familiehandler, når det er gode tider på boligmarkedet. Efter gældende regler kan en bolig ved en familiehandel nemlig som udgangspunkt overdrages til den offentlige ejendomsvurdering minus 15 %.

”Da den gældende ejendomsvurdering ligger helt tilbage til 2011 vil den reelle boligværdi i mange tilfælde være noget højere, og så kan det være en fordel at overdrage boligen til et familiemedlem til en lavere pris. For eksempel forældre, der hjælper en datter eller søn til en god start i egen lejlighed ved at sælge forældrekøbslejligheden videre til barnet,” forklarer Henrik Hauthorn Jensen.

Med over 12.000 familieoverdragelser i 2018 er antallet nu på højde med niveauet fra umiddelbart før finanskrisen, hvor antallet af familiesalg toppede. Men det er udelukkende Region Hovedstaden, der trækker fremgangen de seneste ti år - fra 400 i første kvartal 2009 til 700 i første kvartal 2019.

I Region Sjælland har niveauet været uændret i samme periode, mens udviklingen har været faldende på Fyn og i Jylland.

”Region Hovedstaden har oplevet de største prisstigninger, så det er også her, at fordelen ved at sælge indenfor familien er størst. Det er samtidig også her, hvor forældrekøb af lejligheder er mest udbredt, ” siger Henrik Hauthorn Jensen.

FAKTA: Sådan fordeler familiehandlerne sig
I 2018 var det enfamiliehuse der blev handlet flest af mellem familiemedlemmer. De udgjorde 40 pct. af familiesalgene svarende til næsten 5.000 boliger.

Der blev også handlet knap 3.000 ejerlejligheder.
Også over 2.000 sommerhuse skiftede ejer inden for familien.
De resterende familiesalg er fx landbrug og grunde.

Kilde: Danmarks Statistik


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!