Menu

Sundt at tempoet er taget ud af lejlighedsmarkedet i København

Men antallet af fremvisninger i hovedstaden varsler ingen dramatik for handler og priser i den kommende tid

8. juni 2018

Det er for tidligt at konkludere, at priserne i København er gået i stå, men markedet er med sikkerhed gået et gear ned målt i fremvisninger, handler og nu måske også prisstigninger.

Dagens tal fra Boligsiden (hele markedet) viser, at stigningstakten i Københavns by er gået markant ned fra april til maj, hvis vi sammenligner udviklingen  tidligere år. Med en stigning i priserne på 0,2 % i år er fremgangen tæt på status quo og et stykke fra de seneste år:

0,2 % i maj 2018

0,8 % i maj 2017

1,8 % i maj 2016.

1,8 % i maj 2015.

Tallene er tre måneders glidende gennemsnit, så det er faktisk priserne for maj, april og marts, der er opgjort. Derfor er der substans og handelstyngde bag, men vi skal se markedet over flere måneder, før vi kan sige noget sikkert om prisernes retning.

Det er dog kun godt, hvis vi går væk fra de høje tocifrede årlige stigningstakter i København og bevæger os mod mere rolige encifrede prisstigninger.

Markedet er dog langt fra gået i stå. Der handles fortsat mange lejligheder historisk set.

Der er en god aktivitet med relativt mange fremvisninger – også i København, viser tal fra home og Danske Bank (se graf herunder der viser homes gennemførte fremvisninger af ejerlejligheder i København). Fremvisningerne giver et indblik i, hvor mange handler vi kan forvente at se den kommende tid.

KILDE: home og Danske Bank

Men der er lidt færre fremvisninger nu end lige før nytår. Det store fald i fremvisningerne så vi dog allerede tilbage i april 2015, hvor boligrenten styrtdykkede. Siden dengang er antallet af fremvisninger faldet med 26,2 %, men priserne er altså steget markant alligevel.

Fremvisningstallene indikerer, at vi vil se en rolig udvikling på hovedstadens lejlighedsmarked også den kommende tid. Der er ingen dramatik at se i tallene, men markedet er som sagt gået et gear ned målt i handler og nu måske også i prisstigninger.

Lidt af tempoet er taget ud af markedet – så indgrebet fra nytår med stramninger omkring kreditgivning og lånevalg ser ud til at have haft den ønskede effekt.

Udbuddet af lejligheder til salg i København er kravlet op siden december – dog med et fald fra april til maj – men udbuddet ligger kun godt 100 styk højere end samme tid sidste år. Så her er der altså heller ikke tegn på et snarligt panikudsalg.

FAKTA om home Fremvisningsindeks
homes fremvisningsindeks for huse og ejerlejligheder har historisk set været gode ledende indikatorer for udviklingen i handelsaktiviteten, idet der er en vis forsinkelse, fra folk begynder deres boligjagt, til de rent faktisk køber en bolig. Denne forsinkelse er typisk på et par måneder.

En stigning i antallet af fremvisninger på 1 procent betyder således typisk en stigning i antallet af handler på 1 procent en til to måneder efter. Udviklingen i antallet af fremviste lejligheder har dog været noget afkoblet fra udviklingen i antallet af faktiske handler gennem nogen tid. Der går færre fremvisninger på et salg. En udvikling der formentlig skal ses i lyset af, hvor hurtigt det har gået på ejerlejlighedsmarkedet.

Med homes fremvisningsindeks får man et godt indtryk af den aktuelle temperatur på boligmarkedet, da fremvisningsindekset indikerer, om boligsalget vil være stigende eller faldende i de kommende måneder. Det er relevant, da boligefterspørgslen er væsentlig for prisdannelsen på boligmarkedet på kort sigt.

Hvis der er større efterspørgsel på boliger, så presser det alt andet lige priserne op. Yderligere har fremvisningsindekset den fordel, at antallet af fremvisninger hurtigt kan opgøres, mens registreringen af det faktiske salg tager lidt længere tid.

Kilde: Danske Bank/home

Se hvordan det står til i din region her (PDF)

Læs også: "Huskøberne var hot-hot-hotte i maj" her

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

Hvor vil du købe bolig?

Hvor vil du købe bolig?

Eller

Skriv om dine ønsker

Skriv om dine ønsker

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!