Menu

Hver 7. ung vender hjem til ’mors kødgryder’

'TILBAGE-FLYTTERE': Yngre bysbørn, der har været flyttet væk efter uddannelse, kan lokkes hjem igen, viser analyse. Men ikke for enhver pris, oplever ejendomsmæglerkæde – se tal for alle kommuner på kortet

14. juni 2018

Mange unge rejser fra hjemegnen for at tage en uddannelse eller finde et arbejde, men for en del ender det med, at ’ude er godt, men hjemme bedst’.

14,3 % af de unge, der forlader hjemkommunen, er nemlig flyttet tilbage, når de bliver 33 år. Det viser en ny Momentum-analyse, hvor man har fulgt alle børn, der er født i 1983 og ser på, hvor stor en andel af dem, som boede i kommunen som 15-årige, der efterfølgende har været fraflyttet i minimum to sammenhængende år men er flyttet hjem og bor i opvækstkommunen som 33-årige.

Der er dog store forskelle kommunerne imellem. I toppen ligger Tårnby Kommune, hvor 25,6 % er flyttet tilbage, men også Hedensted, Dragør og Kerteminde Kommune med henholdsvis 21,3, 21,1 og 20,7 % får mere end hver femte bysbarn tilbage. I den anden ende ligger Lolland og Langeland med henholdsvis 7,9 og 8,2 %

Der flere årsager til, at nogle kommuner har nemmere ved at trække deres bysbørn hjem end andre. Thorkild Ærø, direktør i Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, fremhæver især jobmulighederne som et vigtigt parameter.

”Mange vil gerne hjem, hvor man måske stadig har familie, venner og er glad for og kender lokalområdet. Men det kan være en udfordring at finde det rigtige job ikke bare til sig selv, men i mange tilfælde også til sin partner. Derfor er det ikke overraskende kommunerne omkring vækstområder som hovedstaden, det østjyske bånd, Odense og Aalborg, der ligger højt, sammen med steder med gode pendlingsmuligheder,” siger han til Momentum.

I ejendomsmæglerkæden home bekræfter man, at en del unge vender hjem til deres fødeegn – også fordi boligpriserne her oftest er lavere end i de store byer, hvor de har taget en uddannelse - men de vender ikke hjem i nærheden af ’mors kødgryder’ for enhver pris, understreger ejendomsmæglerne i Home.
”De er selvfølgelig bevidste om, at de kan få meget mere bolig for pengene ’hjemme’ end i de fire største byer,” siger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i home.

Men de yngre familier stiller skam også krav til hjemkommunen.

”Det skal være nemt at få hverdagen til at hænge sammen, så trækker det i de yngre familier, siger han.

En rundspørge fra Center for fremtidsforskning, Fremforsk, har tidligere vist, at de yngre boligkøbere ikke har noget i mod at bosætte sig uden for de største byer. Men de ønsker aktive lokalsamfund, gode lokale institutioner, der har længe åbent, gode skoler, lokalt indkøb – ikke bare én butik men flere – god lokal infrastruktur og let adgang til offentlig transport eller motorvej.

FAKTA: Klik og se mere om analysen fra Momentum her, og se hvordan ’din’ kommune klarer sig

Læs også: "Fremtidsforsker: De unge flygter fra svigermor" her

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

Hvor vil du købe bolig?

Hvor vil du købe bolig?

Eller

Skriv om dine ønsker

Skriv om dine ønsker

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!