Menu

Fjernvarmepris: Køb hus for 2,1 mio. kr. ekstra

Stor forskel på dyrest og billigst: Skævhed: Fjernvarmeprisen falder til rekordlavt niveau – men forskellen mellem de dyreste og de billigste fjernvarmepriser er stadigvæk til at mærke på boligbudgettet – se priser for alle landets fjernvarmeværker i tabellen

14. juni 2018

Husstande med den dyreste fjernvarme betaler over 25.000 kr. om året, mens familierne med den billigste varme slipper med godt 7.000 kr., viser den årlige prisstatistik fra Energitilsynet for landets ca. 400 fjernvarmeværker, som Home har kigget nærmere på.

Dermed er der sket en indsnævring af forskellen mellem dyreste og billigste fjernvarmepris i forhold til for tre år siden, hvor Home også analyserede tallene. Dengang kostede det omkring 30.000 kr. om året for en familie at opvarme et 130 kvm gennemsnitshus hos det dyreste fjernvarmeværk og kun 5.000 kr. hos det billigste. Altså en forskel på 25.000 kr. om året.

De seneste år er priserne på fjernvarme blevet mere ensartede. Antallet af selskaber med priser over 20.000 kr. er siden 2013 faldet fra 17,8 % til 3,5 % i år. Antallet af selskaber med priser under 10.000 kr. er siden 2013 steget fra 1,4 % til 13,0 % i år.

Prisforskel rækker til boliglån på over 2. mio. kr.
Det betyder, at landets dyreste fjernvarmeværk nu tager godt 25.000 kr. for at varme et 130 kvm gennemsnitshus op, mens det billigste koster forbrugeren ca. 7.000 kr.

Husstande med den dyreste varme betaler altså knap 2.100 kr. om måneden, mod 2.600 for tre år siden, mens familierne med den billigste varme slipper med godt 600 kr. om måneden mod 400 kr. i 2015.

Forskellen mellem dyreste og billigste fjernvarmeværk er dermed hele 18.000 kr. om året - eller 1.490 kr. om måneden.

En tung post i mange familiers boligbudget, og fortsat en meget markant forskel på, hvor dyrt det er at varme huset op, understreger home-kæden.

”Det er en stor skævhed, og det svarer til, at familien med den billige varme i princippet kan låne over 2 mio. kr. mere til at købe hus for,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen på baggrund af beregninger som Realkredit Danmark og home har lavet for finans.dk.

Vælger en familie et fastforrentet lån med afdrag kan den for ca.1.490 kr. efter skat om måneden låne til ca. 400.000 kr. ekstra bolig – og hele 840.000 kr. hvis familien vælger fastforrentet lån med afdragsfrihed.

Med variabelt forrentede lån, bliver forskellen endnu mare markant, viser beregningerne fra Home og Realkredit Danmark.

Vælger familien et FlexLån, F1, giver det 420.000 kr. ekstra kroner til bolig for de 1.490 kr. om måneden og hele 2,1 mio. kr. med afdragsfrihed, oplyser home.

Der er i eksemplerne ikke taget højde for evt. forskelle i boligskatter eller restriktioner i familiernes lånevalg.

”Beregningerne viser tydeligt, at det som boligkøber er meget vigtigt, at holde øje med varmeudgifterne på drømmeboligen, da de tæller i det samlede billede, når banken skal regne ud, hvor meget du kan låne til boligkøb,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra home til finans.dk.

Det oplever man fx hos home i Grindsted, hvor forbrugerne nyder godt af landets næst billigste fjernvarme.

”Det er noget huskøberne lægger vægt på; det er efterhånden gået op for de fleste, at én ting er boligens pris, men at der er en del andre udgifter, som deres bank også tager med i det samlede boligbudget. Ellers skal vi nok fremhæve den billige varme – især for tilflyttere,” fortæller Jan Poulsen fra home-Grindsted Billund.

Den gennemsnitlige pris for at få opvarmet sit hus med fjernvarme er det seneste år faldet lige under 500 kr. til i dag 12.272 kr., viser Energitilsynets opgørelse.

FAKTA - Se den fulde liste med de ca. 400 lokale fjernvarmeværker i vedhæftede regneark + Top 5 billigste og Top 5 dyreste

 Kilde: Energitilsynet/home

FAKTA - om prisen på fjernvarme:

  • Prisen på fjernvarme er faldet med 3,8 procent det seneste år– fra marts 2017 til marts 2018.
  • Prisen på fjernvarme er faldet med 14,3 procent de seneste fire år– fra marts 2014 til marts 2018.
  • Siden 2013 er antallet af selskaber med priser over 20.000 faldet fra 17,8 procent til 3,5 procent i år.
  • Antallet af selskaber med priser under 10.000 kroner er siden 2013 steget fra 1,4 procent til 13,0 procent i år.

Kilde: Energitilsynet/Dansk Fjernvarme

Se hele prisstatistikken her (PDF)

Læs også: "Hjælp til udsatte husejere: Sæt prop i kloakken" her

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

Hvor vil du købe bolig?

Hvor vil du købe bolig?

Eller

Skriv om dine ønsker

Skriv om dine ønsker

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!