Raslen med indgreb: Hver 3. boligkøber genovervejer køb nu

Interessen for boligkøb holder sig højt, viser nyt boligkøberbarometer, men diskussionen om indgreb og mange handler i adskillige måneder påvirker nu især boliginteressen i hovedstadsområdet

14. juli 2021

Det er tal, som ikke kun ejendomsmæglerkæden home har ventet spændt på: Hvordan er danskernes interesse for boligkøb de kommende seks måneder efter et corona-år med vanvittigt mange handler?

Derfor er det næppe kun blandt kædens ejendomsmæglere, at den aktuelle måling blandt 2000 repræsentative danskere over 18 år vil få opmærksomhed.

Pæn interesse – men påvirket af usikkerhed

Økonomer i Nationalbanken og Det Systemiske Risikoråd har i flere måneder nu talt for at gribe ind overfor de store prisstigninger set i Corona tiden – og særligt på boligmarkedet i og omkring København – og blandt andet anbefaler regeringen at begrænse adgange til afdragsfrie lån

- Boligmarkedet er et brandvarmt emne på allerhøjeste niveau – i regeringen og blandt landets mest indflydelsesrige økonomer. Derfor har vi spurgt danskerne, om diskussionen påvirker deres planer om boligkøb, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i home og konkluderer, at det gør den:

- Interessen for boligkøb holder sig pænt højt – med 13,9 % - hvilket er den næstbedste juli-måling i barometeret (gennemført siden 2017), og det er gennemsnitligt for alle målinger i perioden. Men køberne er nok mere usikre, end de plejer at være. Knap hver 3. køber svarer, at de overvejer at udskyde eller har sat købet på pause.

Hvis vi zoomer ind på de enkelte boligtyper, så er det tallene for lejlighedskøb, der flytter sig i det seneste barometer. Fra 5,7 % lejlighedskøbere i april til 4,6 % nu.

Interessen for villaer, rækkehuse og sommerhuse har en lille pil ned fra april – her spiller sæson også ind – og holder sig nærmest stabil på landsplan (se tabel).

Boliginteressen falder mest i Hovedstaden

Barometeret viser, at det især er i Region Hovedstaden, at diskussionen gør boligkøberne mere usikre på deres boligkøb. Hele 42 % af køberne her svarer, at de har sat eller overvejer at sætte deres boligkøb på pause.

Det er signifikant flere end i landets andre regioner, viser tallene fra YouGov. I de andre regioner er det mellem 14 % til 30 % af køberne.

Det er også i hovedstadsregionen, at temperaturen for boligkøb er skiftet. Tendensen bliver tydelig, når man zoomer ind på landsdele.

Interessen for boligkøb i København by er gået tilbage fra 22,8 % til 14,8 %.

Tilbagegangen er signifikant – og interessen er på niveau med tiden lige efter Corona tilbage i april 2020. Dengang, mens usikkerheden under nedlukningen var størst, ville kun 14,4 % købe bolig, siger Michael Dalsager:

- Det er tydeligt, at der er kommet mere usikkerhed ind med den aktuelle diskussion om indgreb, og det kan nok forklare en del af den tilbagegang, der er set med færre fremvisninger og færre handler de seneste tre måneder – ud over at genåbningen og et meget stort boligsalg i mange måneder også er med til at normalisere boligmarkedet efter en hæsblæsende Corona tid.

Boligsælgere holder sig tilbage

Også kommende boligsælgere er påvirket af mulige indgreb, viser målingen.

Godt hver 6. (17 %) - boligsælger med salgsplaner overvejer at vente eller har udskudt sit salg.

- Det kan virke modsat ønsket bag et indgreb. Flere boliger til salg er med til at dæmpe priserne, siger homes talsperson

Der er også købere og sælgere, hvor et muligt indgreb har sat mere skub i planerne, i alt 7 % af køberne og 11 % af sælgerne.

---

Lejlighedsmæglere i København bekræfter lavere interesse: Køberne har andre prioriteter lige nu

I København oplever homes ejendomsmæglere færre fremvisninger af lejligheder.

Ejendomsmægler Mogens Brask vurderer, at den vigende interesse fra køberne primært beror på genåbningen generelt, mindre hjemmearbejde, godt vejr, mange sociale arrangementer, studenterfester, EM og Tour de France osv.

- Det er alt i alt nogle hårde konkurrenter, som folk har savnet og nu prioriterer højt. Vi vil derfor nok se et voksende udbud hen over sommeren. Omvendt var udbuddet meget lavt, så jeg tænker ikke, at det er en katastrofe for markedet, at køberne får mere at vælge imellem, siger Mogens Brask, der er indehaver af home Nørrebro og home Nordvest

Enkelte købere er lidt usikre på et muligt indgreb i halen på udmeldingen fra Det Systemiske Risikoråd, men Mogens Brask vurderer ikke, at det er den primære udfordring for markedet lige nu.

Michael Hammerbak, indehaver af home på Vesterbro og Christianshavn, mener, at det især er de usædvanligt mange handler tidligere på året, der nu kan ses i interessen blandt køberne.

- Vi møder ingen købere, der kommenterer på de mulige indgreb. Men vi oplever en opbremsning i salget; i særdeleshed på antallet af fremvisninger, der er faldet ganske meget, siger han.

Men det kan af gode grunde være svært for ejendomsmæglerne at vurdere betydningen af diskussionen, mener Nikolaj Møller Andersen, der er projektchef i home Sydhavnen & Projektsalg v/ Lone Bøegh Henriksen.

- Jeg tror, det er dem, som er usikre, der bliver væk, men det kan vi af gode grunde ikke måle, lyder det fra ejendomsmægler Nikolaj Møller Andersen.

---

Landsplan – tabel - sammenligning med kvartal for tre måneder og et år siden

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 2.-7. juli

Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år?

 
 

Juli 21

April 21

Juli 20

Ja (NET)

14,0%

14,9%

11,8%

 

Ja, hus/rækkehus

6,0%

6,3%

4,6%

 

Ja, lejlighed

5,0%

5,7%

4,0%

Ja, sommerhus/fritidsbolig

3,0%

3,1%

2,4%

Ja, anden type bolig

1,0%

1,5%

1,8%

Nej

86,0%

85,1%

88,2%

 

Totalsum

101,0%

101,7%

101,1%

Regioner – tabel

 Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år?

Hovedstaden

Sjælland

Syddanmark

Midtjylland

Nordjylland

           

Ja (NET)

14,7%

12,9%

14,0%

13,5%

13,2%

           

Ja, hus/rækkehus

5,7%

7,3%

6,1%

6,7%

6,4%

           

Ja, lejlighed

6,4%

3,4%

3,0%

4,0%

4,5%

 

 

       

Ja, sommerhus/fritidsbolig

3,1%

2,1%

3,9%

3,2%

1,8%

           

Ja, anden type bolig

1,1%

0,9%

2,1%

0,4%

1,4%

Personer i gruppen

635

290

423

453

206

 

Foto: Palle Skov

Læs også: 

TØVEN: Flere boligejere lurepasser på boligsalget

Stigende udbud kan bremse prisstigninger

Derfor er der prishop i ’bremsesporet’ på boligmarkedet


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!