Menu

Forældrekøb til lavpris i de fire største byer

STUDIE(BOLIG)TID: Så meget koster det at blive ’verdens flinkeste forældre’ i Odense, Aalborg, Aarhus og København

11. juli 2018

Det behøver ikke koste en bondegård at købe en lejlighed og leje den ud til datteren eller sønnen i studietiden. Det viser en ny analyse, som Realkredit står bag.

Selv om kvadratmeterpriserne er steget, så er renten fortsat lav, og det er med til at holde de månedlige udgifter ved et såkaldt forældrekøb nede. Men kravet til forældrenes likviditet er øget med ca. 500 kr. om måneden i København, viser analysen.

Der er dog store prisforskelle på tværs af landet – og dermed også store forskelle på den månedlige udgift ved et forældrekøb.

”Et typisk forældrekøb af en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter og med et afdragsfrit fastforrentet lån kan koste forældrene i omegnen af 530 kr. om måneden i København eller 230 kr. i Aarhus, mens der ligefrem kan være et månedligt overskud i Odense og Aalborg,” fortæller cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig, der står bag analysen.

Vælger man et FlexLån, F5 uden afdrag kan den månedlige udgift blive endnu mindre, men samtidig betyder valget af et variabelt forrentet lån en risiko for, at renten kan stige.

”Rent faktisk ender udgiften for forældrene med at blive vendt til et plus på bundlinjen i samtlige de fire byer med et FlexLån. I dette tilfælde vil man som forældre formentlig gerne nedskalere overskuddet via en lavere husleje til ens barn, men det er som regel ikke en mulighed, da man i så fald kan risikere at ramme en for lav markedsleje,” siger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i ejendomsmæglerkæden home, som har leveret data til analysen.

Hvis man sætter markedslejen for lavt, kan Skat kræve beskatning hos forældrene, og ens barn kan blive beskattet af differencen mellem, hvad Skat mener, den gældende markedsleje er, og hvad man selv har sat huslejen til. Vi anbefaler derfor også, at man får rådgivning med ind over ved fastsættelse af huslejen.

Èn ting er, at økonomien i et forældrekøb her og nu ser fornuftig ud. Noget andet er, hvordan økonomien ser ud, når lejligheden engang skal sælges. Her afhænger meget i sagens natur af prisudviklingen på boligmarkedet.

”Ofte er der med vores øjne et alt for stort fokus på, hvorvidt forældrekøb vil være en god investering eller ej. Ingen kender svaret på dette spørgsmål, og forældrekøb er under alle omstændigheder ikke uden økonomiske risici. Udgangspunktet for forældrekøb bør derfor som altid være nytteværdien for hele familien – at hjælpe til en god og tryg studiebolig - og i sagens natur en robust privatøkonomi,” lyder det fra Realkredit Danmark og home.

FAKTA: Tabel 1 - Økonomi for den studerende og forældrene – med et 2 % fastforrentet afdragsfrit lån

 

FAKTA: Tabel 2 - Økonomi for den studerende og forældrene – finansiering med FlexLån, F5 afdragsfrit lån

Se Realkredit Danmarks folder om overvejelser og status på markedet for forældrekøb her (PDF)

Læs også: "Kun få ser fidus i salg op til studiestart" her

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

Hvor vil du købe bolig?

Hvor vil du købe bolig?

Eller

Skriv om dine ønsker

Skriv om dine ønsker

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!