Menu

Boligjagt midt i december-travlheden

STATUS 2018: Flere så på lejligheder og sommerhuse – færre på fremvisninger i huse

10. januar 2019

Stress og jag i julemåneden forhindrede ikke danskerne i at se på bolig. Fremvisningsindekset fra ejendomsmæglerkæden home, der udsendes i samarbejde med Danske Bank, viser, at ejendomsmæglerne især havde travlt med at vise lejligheder og sommerhuse frem, mens der var færre fremvisninger af huse, end for et år siden.

”Danskernes boliginteresse er fortsat pæn,” siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.
Interessen for at kigge på lejligheder er da også over 20 % højere end for fem år siden.

Ifølge homes indeks, der giver et fingerpeg om, hvor mange bolighandler der kan forventes de næste par måneder, steg antallet af fremviste lejligheder i december for femte måned i træk, og samlet set så interesserede købere 5,3 % flere lejligheder i december 2018 end i december 2017, mens der var 2,6 % færre fremvisninger af huse sammenlignet med for et år siden.

”Interessen for at se på huse er dog fortsat på et højt niveau,” understreger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i home.

Købere har flere lejligheder at vælge i mellem

Med til historien om flere fremvisninger på lejligheder hører, at udbuddet af lejligheder i København er steget markant.
”Der er altså mere for køberne at kigge på end tidligere, og man er ikke på samme måde tvunget til at slå til med det samme,” siger Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank, som understreger, at det gradvist bliver mere købers marked, og at man som sælger af en lejlighed i stigende grad bør indstille sig på, at et salg kan kræve et nedslag i prisen.

Hun forklarer, at udviklingen blandt andet skal ses i lyset af opstramningen af mulighederne for valg af lånetype for et års tid siden.

”Det betyder, at en del boligkøbere med relativ høj gæld i forhold til deres indkomst ikke længere frit kan vælge, hvilken type lån de vil have, og det er med til at dæmpe efterspørgslen. Samtidig er der ingen tvivl om, at lejlighedspriserne er kommet så højt op, at færre har mulighed for at købe,” siger Louise Aggerstrøm Hansen.

”Lidt forsimplet kan man sige, at mange fortsat har lyst til at købe en lejlighed, men der er færre, der har økonomien til det, så derfor ser vi i øjeblikket et pres på både priser og antallet af handler – især i Københavnsområdet,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra home.

Flere med lyst og råd til sommerhus

På sommerhusmarkedet er aktiviteten også stigende. Sammenlignet med for et år siden blev der i slutningen af 2018 fremvist ca. 13 % flere sommerhuse, viser tallene fra home. Den store interesse for at købe sommerhuse har flere årsager.

For det første betyder stigende boligpriser i det meste af landet også, at mange har fået genopbygget deres friværdier.

”Derfor har flere luft i økonomien til at købe et sommerhus,” siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Det gode sommervejr har nok også givet flere mod på at holde sommerferie herhjemme, og endelig kan man nu finansiere op til 75 % af sommerhuset med realkreditlån. Inden 1. maj 2017 var det kun muligt op til 60 %.

FAKTA: homes fremvisningsindeks for december

  • homes fremvisningsindeks, der måler danskernes interesse for at købe bolig, viser, at antallet af fremviste lejligheder steg 0,7 % fra november til december (sæsonkorrigeret), når man måler som et tremåneders glidende gennemsnit. Fremvisninger af huse faldt med 1,8 % i samme periode, mens antallet af fremvisninger af sommerhuse var uændret.
  • Over det seneste år er antallet af husfremvisninger faldet med 2,6 %, mens fremvisninger af ejerlejligheder er steget med 5,3 %. Sommerhusene havde 12,9 % flere fremvisninger i december 2018 end samme måned året inden.
  • Interessen for at se på bolig, herunder sommerhuse, ligger fortsat på et højt niveau historisk set.

Kilde: home/Danske Bank

 Se home Fremvisningsindeks 

Foto: Palle Skov


/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!