Boom i boligkøb skaber ekstra milliardomsætning

Rekordstort boligsalg gav 21,5 mia. i omsætning i samfundet – mindst – og det fortsætter ind i 2021

23. februar 2021

Næsten 17.000 ekstra handler med huse, sommerhuse og lejligheder i 2020 sammenlignet med 2019 har givet ekstra travlhed og ekstra omsætning i byggemarkeder, hos entreprenører, håndværkere, i køkkenfirmaer - for i omegnen af 3,7 milliarder kr. - og beløbet kan sagtens vise sig at være endnu større.

Det vurderer ejendomsmæglerkæden home, der har undersøgt, hvor mange penge køberne typisk bruger på den bolig, de skal flytte ind i.
Og det er bestemt ikke småpenge, danskerne investerer i boligforbedringer, når de overtager et nyt hjem.

I en spørgeundersøgelse blandt 2.000 voksne danskere, som home bad analysevirksomheden YouGov* om at lave denne sommer, svarede folk med planer om at købe bolig inden for de næste seks måneder, at de i snit forventede at investere cirka 225.000 kr. på forbedringer og renovering af deres kommende hjem.

”Det kan efter min mening slet ikke overvurderes, hvor vigtigt et sundt boligmarked er for det økonomiske klima i Danmark. Danskerne spenderer milliarder, når de køber bolig. Bolighandlen er dermed en sand aktivitetsskaber for vores samfund – og i særdeleshed vigtig i denne tid, hvor mange andre brancher desværre er ramt af nedlukning,” siger adm. direktør i home Uffe Drejer til finans.dk.

Med næsten 96.000 bolighandler i 2020 giver det en stigende omsætning i byggemarkeder, hos entreprenører, håndværkere, i køkkenfirmaer med mere for omkring 21,5 milliarder kr., viser homes beregning.I 2019, hvor der var knap 79.000 handler med huse, lejligheder og sommerhuse ifølge Boligsiden, var omsætningen efter en tilsvarende beregning ca. 17,8 mia. kr.
Altså en vækst i omsætningen fra 2019 til 2020 på 3,7 mia. kr. svarende til en stigning på næsten 21 %.

Ifølge home-kædens direktør er væksten og bolighandlens betydning for samfundsøkonomien nok i virkeligheden endnu større:
”Vi har under corona set, at hjemmet og boligen har fået større betydning i en usikker tid. Danskerne bruger endnu flere penge på boligforbedringer og deres nye hjem, fordi de ikke kan rejse og bruge så mange penge på fornøjelser og oplevelser, som de plejer. Så det kan sagtens tænkes, at folk har brugt endnu mere på boligforbedringer i deres nye hjem, end undersøgelsen viser, fordi restriktionerne og begrænsningerne i vores liv er fortsat,” vurderer Uffe Drejer.

Udover huse, lejligheder og sommerhuse var der i 2020 samtidig flere handler med blandt andet grunde, andelsboliger og landejendomme - ca. 2.500 - som også har genereret ekstra omsætning i byggebranchen, hos håndværkere, i byggemarkeder mm.

Der er desuden flere tusinde familie handler – ikke mindst med sommerhuse og lejligheder – hvor der også er blevet brugt penge på forbedringer. De er ikke med i denne opgørelse.

Tal fra Danske Bank bekræfter, at vi har brugt mange penge på vores boliger i corona-tiden: Fx 26 % mere i gør det-selv-forretninger og byggemarkeder i 2020 end i 2019, og 61 % mere i malerforretninger.
”Fremgangen på boligmarkedet har været afgørende for, at danskerne har været trygge ved deres privatøkonomi under coronakrisen,” siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun forklarer, at for boligejerne er hjemmet typisk langt den største formue man har.
”Så det giver god ro i maven, at priserne stiger frem for, hvis krisen havde været karakteriseret af prisfald,” slår hun fast og giver en anden god grund til, at mange har spenderet mere på deres bolig:

”Danskerne har haft rigtigt meget tid derhjemme, og det har givet tid og lyst til at sætte ting i stand i hjemmet og skabe de rigtige rammer for vores tid.”

FAKTA: Så meget spenderer boligkøbere på deres nye hjem
Flest – hver femte – vil bruge op til 50.000 kroner, men næsten lige så mange har planer om forbedringer i det nye hjem for 100.000-250.000 kr., og 10 procent vil endda spendere en halv million kroner eller derover. I snit vil boligkøberne investere ca. 225.000 kr. på renovering og forbedringer af deres nye hjem.
Kilde: Spørgeundersøgelsen fra YouGov og home*, sommer 2020
* Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for home. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 3. – 13. juli med udgangspunkt i YouGov Panelet.

Kilde: Boligsiden.dk – beregning: home

Foto: Palle Skov

Læs også:

Måling: Flere forventer stigende huspriser i 2021

Haven hitter som det nye luksus-’rum’

Boligsalget buldrer videre i februar


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!