Menu

Naboerne er glade for nedrivninger

FALDEFÆRDIGE HUSE: Landsbyfornyelse: Men de får ikke priserne på nabohusene til at stige, viser stor undersøgelse

7. februar 2019

Flere end 2.000 tomme og faldefærdige huse i landdistrikter og mindre byer er blevet revet ned fra 2013-2017 med støtte fra en statslig pulje til landsbyfornyelse.

Naboerne til de tomme huse, der har skæmmet landsbyerne, er glade for nedrivningerne, viser en undersøgelse af 1.138 nedrivninger, som Statens Byggeforskningsinstitut, SBI, har kortlagt effekten af.

Men forskønnelsen har foreløbig ikke sat gang i hussalget i lokalområdet og øget priserne på naboejendommene.

Kun i to ud af 35 kommuner, som SBI har undersøgt, er der registreret en lille stigning i priserne på naboejendommene, hvor nedrivningerne kan have haft en effekt.

Ifølge ejendomsmæglerkæden home skal man dog ikke underkende effekten af nedrivningerne og istandsættelse af ejendommene.

”Betydningen for beboerne i de små landsbysamfund er vigtig. Faldefærdige huse skæmmer landskabet og glæden ved at bo det pågældende sted. Det er med til at løfte byen og den lokale stolthed,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen. 

”Hvem ved; hvis der ikke havde været en indsats, var flere måske flyttet fra de små byer, og priserne var faldet endnu mere,” uddyber han.

Seniorforsker Jesper Ole Jensen, SBI, er enig:

”Vi ser ikke de prisstigninger, som man måske kunne have forventet, men det betyder ikke, at der ikke er andre gode ting at sige om nedrivningerne. Det gør eksempelvis, at byerne bliver et bedre sted at bo, og det er tydeligt, at naboerne til de tomme huse er glade for, at de faldefærdige huse er væk, siger seniorforskeren til Bolius.dk."

Han mener, at undersøgelsen måske er lavet for tidligt.

”Det kan sagtens være, at nedrivningerne på sigt vil få en positiv effekt på boligpriserne, som vi bare ikke kan se endnu,” vurderer han.

Læs SBI’s undersøgelse af nedrivningernes effekt her 

FAKTA: Der er stadig penge i puljen
Udvalgte kommuner kan søge statslige midler fra puljen til landsbyfornyelse til nedrivning og istandsættelse af tomme ejendomme i landdistrikter og mindre byer med maks. 3.000 indbyggere.

Udvælgelsen af kommuner og tildelingen af statslige midler foretages på basis af en fordelingsnøgle, som afspejler den enkelte kommunes behov for landsbyfornyelse. I 2018 var rammen for pulje til landsbyfornyelse på 57,8 mio.kr. plus restmidler fra 2014 og 2015 på omkring 3,4 millioner kr.

Puljen blev i 2018 fordelt mellem de 42 berettigede kommuner, der ansøgte om midler. Der er i alt foretaget 2.155 nedrivninger af beboelsesbygninger med støtte fra puljen fra 2013 til 2017.

Kilde: SBI/Bolius

Foto: Colourbox


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!