Menu

Sådan gennemskuer du prisen på andelsboligen

FORBRUGERTIP OM ANDELSBOLIGER: Nu kan forbrugerne sammenligne prisen på en andelsbolig med en ejerlejlighed

28. februar 2013

Boligmarkedet er blevet lidt mere overskueligt, for dem der er interesseret i en andelsbolig.


Sidst i 2012 har alle medlemmer af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) nemlig indført en såkaldt standardfinansiering og 'anslået teknisk pris' for andelsboliger.

 

Kort fortalt skal de nye regler illustrere for køberne, at de - ud over prisen for andelen - også indtræder i en forening, der har optaget et eller flere lån. Som medlem er køberen forpligtet til at betale til foreningen via den månedlige boligafgift.

Samtidig bliver det mere gennemsigtigt for køberne at søge på tværs af andels- og ejerboliger.

 

"Økonomien i en andelsbolig er ikke helt så gennemskuelig for forbrugerne som for en ejerlejlighed. Det er nu lettere for boligkøberne at shoppe mellem lejlighederne - uanset om det er ejer eller andel. Det er meget relevant. Dermed er køberne bedre klædt på til at vurdere prisen på andelslejligheden," siger Mads Ellegaard, relationschef i home, der anbefaler, at man som køber søger egen rådgiver til at gennemgå økonomien i den enkelte andel.

 

home oplyser, at forbrugerne er vant til at sammenligne priserne på forskellige ejerboliger ud fra den standardfinansierede brutto/nettoudgift med udgangspunkt i belåning af 95 % af boligens kontantpris. Det er disse oplysninger, der nu er gjort til standard for andelsboligerne.

 

Den anslåede tekniske pris er en omregnet kontantværdi, der kan sammenlignes med kontantprisen på en ejerbolig. For andelsboligen svarer til indskuddet for den enkelte andel og andelen af fællesgælden i foreningen - også kaldet 'anslået teknisk pris'. Og brutto/nettoudgiften viser, hvad det vil koste at låne til 95 % af 'anslået teknisk pris'.

 

Det er DE's Andelsboligudvalg, hvor home er repræsenteret, der har vedtaget de nye regler for annoncering, og standardfinansieringens nærmere sammensætning er lavet i samarbejde med Finansrådet og Forbrugerrådet.

 

Fakta: 'Anslået teknisk pris' viser foreningens gæld
Her er to tilfældigt udvalgte andelsboliger (A og B), begge på 75 kvm med cirka samme månedlige boligydelse på lige omkring 3.000 kr.


Men som man kan se af eksemplet, er den 'anslåede tekniske pris' højere for A end for B. Det viser, at gælden er større i forening A end i B. hvilket kan skyldes mange forhold - for eksempel at den ene forening har fastforrentede lån, mens den anden har afdragsfrit flexlån.


På den måde illustrerer de nye regler for køberne, at de - ud over prisen for andelen - også indtræder i en forening, der har optaget et eller flere lån, som køberen er forpligtet til at betale til foreningen via den månedlige boligafgift:

 

Andelsboligen - billede

Læs også, at rygtet om andelsboligens død stærkt overdrevet

 

 

 

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Når du bestiller en salgsvurdering, giver du tilladelse til at home må kontakte dig via e-mail, SMS og telefon med henblik på en dialog om salg af boligen.

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Når du siger ja til at komme i home KøberKartotek, accepterer du, at home må sende dig mails, når der er boliger, som opfylder dine ønsker.
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

Når du bestiller et VærdiTjek, giver du tilladelse til, at home må kontakte dig via e-mail, SMS og telefon med henblik på en dialog om salg af boligen.

Få vores nyhedsbrev