1 ud af 3 vil købe boligen alene

Køberbarometer: Trods markant højere priser har mange boligkøbere planer om at eje bolig alene, viser måling. I mange kommuner er det muligt at købe hus med én indkomst, forklarer økonom

25. august 2021

Folk, der køber bolig alene, er fortsat omtrent lige så aktive på boligmarkedet som for et år siden, selv om priserne på et hus eller en lejlighed er steget med to-cifrede procenter det seneste år.

Det viser en måling fra juli 2021 fra ejendomsmæglerkæden home og analysevirksomheden YouGov.

- Omtrent lige så mange er på boligjagt nu som for et år siden – cirka hver 3. har planer om at købe boligen alene, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i home.

Ifølge home tæller det både folk, der er singler og bor alene – og købere, der ønsker at være eneste navn på skødet. Køberne har svaret ja til, at de har planer om at købe bolig i løbet af det næste halve år.

Kilde: home Køberbarometer for juli*, YouGov for home


Overraskende mange

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig hos Realkredit Danmark kalder den høje andel af alene-købere ’overraskende’.

- Når det er sagt, er der dog ikke tale om en ny tendens – om noget er andelen blevet en anelse mindre over det seneste år, og det afspejler i høj grad, at der er mange unge og studerende, som er på jagt efter en bolig, samt at der er mange, der bor uden en partner, siger Christian Hilligsøe Heinig og tilføjer, at det fortsat er muligt at købe bolig alene– trods højere boligpriser:

- Det er klart, at en årlig indkomst på eksempelvis 300.000-400.000 kroner ikke rækker til meget bolig eller slet ingen bolig i mange af landets større byområder. Der er dog også mange områder af landet, hvor boligpriserne er relativt lave.

Så meget bolig kan man købe for én indkomst

Som en grov tommelfingerregel kan man gange sin årlige bruttoindkomst med 4, og så har man et hurtigt pejlemærke for, hvor meget bolig man kan købe – hvis man vel at mærke også har skrabet en udbetaling sammen på gerne mindst 5 % af boligens værdi.

- Så har man en opsparing med sig og tjener 400.000 kroner om året før skat, så kan man i hele træskolængder købe et parcelhus på op til 1,6 mio. kroner. Ser man på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter, så koster det op til 1,6 mio. kroner i tæt ved halvdelen af landets kommuner. Med andre ord er der bestemt muligheder for boligkøb – selv om man kun har én indkomst til rådighed, forklarer cheføkonomen.

I forhold til for tre måneder er der lidt færre ’solister’ på markedet, indikerer køberbarometeret. Dengang var der 35,8 %, der ville købe bolig alene.

- Siden foråret, hvor boligmarkedet var varmt, er det kølnet noget siden, og der har været meget debat om de store prisstigninger. Med kun én indkomst kan især singler godt føle sig mere usikre og udsatte, så det bliver interessant at se næste barometer-måling til efteråret, siger Michael Dalsager fra home.

Flere uden børn

Set ud over regionerne er interessen for at købe bolig alene umiddelbart omtrent lige stor.

- Det er en smule overraskende at se, at der faktisk ikke er nogen større forskel på tværs af landets fem regioner. Typisk har vi en tendens til at generalisere singler og unge menneskers boligjagt til landets store byer, fremhæver cheføkonomen fra Realkredit Danmark.

Køberbarometeret fortæller også, at der blandt de, som køber bolig alene, er signifikant flere i alderen 18-45 uden børn. Ifølge spørgeundersøgelsen tæller de knap halvdelen af alle, som køber bolig alene.

Fakta: Så mange vil købe bolig alene

  • I juli 2021 er det 31,4 % af boligkøberne, der svarer, at de skal købe bolig alene. I juli 2020 var 35,8 % af køberne alene på boligjagt.
  • Ifølge YouGov er der med den statistiske usikkerhed in mente dog ingen signifikant ændring i interessen, men i april 2021 var andelen også 35,8 %, så det kan tyde på lidt færre solist-købere pt.
  • I snit har andelen af alene-købere ligget på 31,6 % det seneste år.

Kilde: home Køberbarometer, YouGov og home

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 2.-7. juli


/ Bestil salgsvurdering
Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Venlig hilsen
home

{{vm.successTexts.shopName}}

{{vm.successTexts.shopAddress}}

{{vm.successTexts.shopZip}} {{vm.successTexts.shopCity}}

Tlf.: {{vm.successTexts.shopPhone}}

{{vm.successTexts.brokerName}} {{vm.successTexts.brokerName}}
{{vm.successTexts.brokerTitle}}

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

Dine kontaktoplysninger

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek
Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 1 til 2 gange om måneden.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!