Det koster forældrekøb i København, Aarhus, Odense og Aalborg

Realkredit Danmark har regnet på, hvordan et forældrekøb af en 50 kvm eller 80 kvm lejlighed i de fire største studiebyer kan se ud i 2020 og 2021

26. august 2020

Forældrekøb har i mange år været en velkendt vej til en studiebolig, men de normale muligheder for et forældrekøb står foran ændringer.

Der er nemlig et lovforslag på vej, der afskærer brug af virksomhedsskatteordningen i forbindelse med forældrekøb for nært beslægtede personer. Men det vil fortsat være muligt at købe lejlighed som privatperson og leje ud til sit barn, men man har ikke længere de samme skattefradrag som andre udlejere.

’Barnets’ husleje i de fire byer
Realkredit Danmark har regnet på forskellene i økonomien i en ny analyse.
De unge kan uanset ordning bo i en 50 kvm lejlighed i Odense for 3365 kr. om måneden. I Aalborg 3542 kr., 4073 kr. i Aarhus og 4604 kr. i København ifølge beregningen fra RD. I stedet er der lagt op til, at forældrene skal spytte lidt ekstra i kassen.

”Foretages forældrekøbet som privatperson – og dermed uden brug af virksomhedsordning – betyder det en ekstraregning for forældrene på i omegnen af 800-1.100 kroner om måneden i København ved køb af en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter, ” skriver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark.

I Aarhus, Odense og Aalborg er den ekstra udgift lidt mindre. En lidt større regning til forældrene skal ses i det lys, at forældrene ifølge beregningen har et lille månedligt overskud i øjeblikket i alle de fire studiebyer.
Det vil blive vendt til et lille underskud uden ordningen i København og Aarhus, Odense går cirka i ’nul’ og i Aalborg får forældrene fortsat et lille plus, forklarer cheføkonomen.

”Selv om udgifterne til et forældrekøb stiger i fravær af virksomhedsordningen, så vil det dog ikke betyde, at forældrekøb bliver specielt dyrt i en historisk sammenhæng. Det indikerer dermed, at en fjernelse af virksomhedsordningen ikke vil være et større benspænd for hverken markedet for ejerlejligheder eller forældrekøb i øjeblikket, da de lave renter er med til at afbøde en stor del af den negative effekt. ”

Forældrekøb er at hjælpe
Det er ejendomsmæglerkæden home enig i. For det er typisk ikke økonomi, der motiverer forældrene til at købe en lejlighed.

”Det er i stedet et stort og varmt ønske om at hjælpe sine børn så godt hjem i den – ofte – nye by eller bydel, hvor de skal studere. Her er en tryg bolig et vigtigt omdrejningspunkt for det sociale liv og studierne, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i home.

Home og Realkredit Danmark nævner, at forældrekøb bør foretages med et udgangspunkt i nytteværdien for familien og en robust privatøkonomi.

Så meget mere skal forældrene betale
Se hvad forældrekøbet koster uden virksomhedsordningen 
Se hvad forældrekøbet koster med virksomhedsordningen


Kilde: Realkredit Danmark/home, august 2020

Forudsætninger:
Priser beregnet ud fra tal fra Boligsidens Markedsindeks.
Finansiering er med 1,0 % afdragsfrit 30-årigt fastforrentet lån.
Der er forudsat 100 % realkreditfinansiering via optagelse af lån af friværdi i forældres primærbolig samt realkreditlån i den forældrekøbte bolig.
Boligsikring er indregnet, men beløbet er afhængig af indkomst.
Beregningerne er kun vejledende, og et konkret køb afhænger af indkomst, skatteforhold, prisen og markedslejen i det pågældende område mm.
*Markedslejen er estimeret.

Foto: Palle Skov 

Læs også: 

Corona-pres: Flere studerende skal på boligjagt

Uddannelse får flest unge til at flytte hjemmefra

Forældrekøb kvikkede op i 2019

 


/ Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/ Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Økonomi
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

/ Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info


/ home Køberrådgivning

Få hjælp til dit boligkøb - fra start til slut

Din personlige køberrådgiver ordner alt det besværlige og giver dig tryghed, når du skal købe en bolig.

Udfyld dine kontaktinfo samt hvor du påtænker at købe bolig. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  1. Eller

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!