Menu

Comeback: God start for forældrekøb i '18

FORÆLDRE HANDLER, MENS ANDRE TØVER: NY opgørelse: Der er flere forældrekøb i årets begyndelse end de to foregående år, viser tal for første kvartal. Reviderede ’god-skik-regler’ for långivning rammer unge - ikke forældrene, vurderer home-kæden

3. maj 2018

Efter en nedgang i forældrekøb af lejligheder sidste år sammenlignet med 2016, ser det ud til, at flere forældre igen er på banen og hjælper deres børn til en god studiebolig med et forældrekøb.

Det viser nye kvartalstal fra ejendomsmæglerkæden home, der har registreret antallet af forældrekøb siden 2011.

Både på landsplan og i København, og både opgjort i styksalg og som andel af det totale lejlighedssalg i årets første tre måneder, er der flere forældre, der har købt en lejlighed med henblik på at leje den ud til deres datter eller søn, oplyser home.

”Efter et lidt svagt 2017, tegner det foreløbig til et ’comeback’ for forældrekøb i 2018 at dømme efter lejlighedssalget i årets første kvartal, der rummer en ’lille højsæson’ for forældrekøb, da nogle studier også har studiestart i februar,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Udvikling på landsplan:
Hvor forældrekøb i 1. kvartal sidste år udgjorde 10,3 % af det samlede antal lejlighedshandler i Home i hele landet ligger andelen i år til sammenligning på 11,8 %.

Samtidig ligger det reale antal af forældrekøb i år foreløbig 7,2 % over 2017 - og stort set på niveau med 2016. 

Med til det samlede billede hører dog, at det almindelige salg af lejligheder er faldet med ca. 7,5 % i perioden, hvilket er med til at løfte forældrekøbenes andel af lejlighedssalget en anelse.

Se lejligheder der er udpeget som særligt egnet til forældrekøb

Tabel 1: Forældrekøb, andel af lejlighedshandler, hele landet

Kilde: home, forældrekøb af lejligheder med projekt

København er motor for fremgangen
For København, som er landets langt største ’motor’ for forældrekøb, er der i år hele 37,8 % flere forældrekøb end i samme måneder sidste år i opgjort i faktiske handler. Og der er også ca. 10,9 % flere forældrekøb end i starten af 2016.

Forældrekøb udgør i år 17,5 % af det samlede lejlighedssalg i hovedstaden mod kun 12,3 % sidste år og 14,1 % i de første tre måneder af 2016.

Igen ’boostes’ forældrekøbs-andelen af, at de ’almindelige’ lejlighedskøbere holder sig lidt tilbage. 
Salget af lejligheder, som ikke er forældrekøb, er faldet med ca. 8,7 % i 1. kvartal i år sammenlignet med samme måneder sidste år.

Forklaringer – strammere krav til kreditvurdering og flere mindre boliger:
”Der tegner sig et billede af, at forældrene, som ellers var været trængt lidt ud af markedet sidste år, er bedre rustet til at modstå stramningen i ’god skik-reglerne’, der blev indført ved årsskiftet,” siger ejendomsmægler og indehaver af ti home-butikker i hovedstadsområdet Lone Bøegh Henriksen til finans.dk.

”De har typisk friværdi og generelt en mere solid økonomi end singler og unge familier, der skal godkendes til selv at købe en relativt dyr lejlighed, ” forklarer den erfarne home-mægler, som også har stor indsigt i projektmarkedet i Storkøbenhavn.

”Efterhånden er der kommet mere gang i byggeriet af mindre lejligheder og studielejligheder som er egnet til forældrekøb, og det kan også medvirke til stigningen i forældrekøb,” vurderer Lone Bøgh Henriksen. 

Indehaver af home Amager–Sundbyvester Mogens Steffensen peger på boligbehovet som drivkraften:

”De – forældrenes ’børn’ - har jo oftest et ret akut boligproblem, der skal løses. Tit sidder forældrene i den anden ende af landet, og det eneste de kan bidrage med er hjælp til en bolig til deres børn, ” siger home-mægleren.

Han understreger, at boligsituationen – trods mere nybyggeri -  fortsat er temmelig desperat for de unge boligsøgende.

Tabel 2: Forældrekøb, andel af lejlighedshandler, Københavns Kommune

Kilde: home, forældrekøb af lejligheder med projekt

Aarhus: Bedre plads til handlekraftige forældre
Ejendomsmægler Annette Rønne, som er indehaver af 14 home-butikker i Aarhus og Østjylland peger på, at forældrene har bedre plads og mulighed for at agere i lejlighedsmarkedet lige i øjeblikket.

”Samtidig er de typisk mere handlekraftige end andre købergrupper, ligesom meget høje lejepriser i Aarhus kan betyde, at flere forældre nu beslutter at træde til med en hjælpende hånd til et godt sted at bo i studietiden,” siger Annette Rønne til finans.dk.

”Forældrekøberne har som regel mere travlt med at finde en bolig, og er mindre tilbageholdende i markedet end andre købere, da de jo har en ’bagkant’, der hedder studiestart, hvor søn eller datter skal have tag over hovedet - modsat dem, som allerede bor til leje i byen, ” forklarer Annette Rønne og oplyser, at forældrenes interesse primært samler sig om de billigere ejerlejligheder.

Aalborg: Forældre tidligt ude i Aalborg
At der er stor interesse for forældrekøb i øjeblikket – også uden for Hovedstaden – mærker man hos home i Aalborg

Her holdt man i april et informationsmøde om forældrekøb, hvor alle pladser var booket, og der var dobbelt så mange deltagere som sidste år.

”Vi har allerede oplevet en del forældrekøb i 2018, og det nye er, at vi møder en del kunder fra andre byer som f.eks. Herning, Esbjerg og Odense allerede nu. De plejer først at dukke op senere på året, ” siger Mathias Hald Østergaard, ejendomsmægler og butikschef i home Ejerlejlighedsbutikken i Aalborg, til finans.dk.

Han vurderer, at de nye kreditregler, der trådte i kraft 1. januar har stor indflydelse på markedet. 
”Vi ser flere unge kunder, der ikke selv kan købe, og så ender det med et forældrekøb i stedet eller man laver familielån,” forklarer han.

Han oplever, at mange forældre har lavet deres forarbejde godt og er mere købsklar end de øvrige købere til mindre lejligheder. 
”Der er en tendens til, at de gerne vil have købet på plads tidligere end før, så de er sikre på, at ’barnet’ har trygge rammer at starte studiet i,” konstaterer Mathias Hals Østergaard.

Odense: ’Business as usual’
I Odense er der er også fortsat godt gang i forældrekøbene, oplever ejendomsmægler og butikschef i home Ejerlejlighedsbutikken Martin Westmann Larsen. 

”Forældrekøb ligger umiddelbart stabilt. Priserne i Odense er stadig noget lavere end København og Aarhus, så her er der flere forældre, der kan være med til at hjælpe børnene godt på vej til en god studiebolig,” siger han til finans.dk.

FAKTA:
*Det reviderede styresignal er gældende fra 1. januar 2018 og er praksis lagt ind under de såkaldte ’god skik regler’.

Konkret indebærer de nye regler, at en husstand med en gæld på mere end fire gange husstandsindkomsten og mere end 60 % belåningsgrad bliver begrænset i sit valg af lån.

I disse tilfælde kan boligejeren ikke vælge flekslån med variabel rente og kortere end 5 år mellem rentetilpasningerne - hverken med eller uden afdrag.

De kan heller ikke vælge flekslån med længere perioder mellem rentetilpasningerne, hvis lånet skal være med afdragsfrihed.

Kilde: Erhvervsministeriet

Læs også: "Lejlighedspriserne faldt i første kvartal" her

/

Bestil salgsvurdering

Udfyld info om boligen, du gerne vil have vurderet samt dine kontaktoplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at aftale en tid til vurderingen.

Info om boligen, der skal vurderes:

Bolig info

/

Kom i KøberKartotek

Bliv skrevet op i home KøberKartotek og få hurtig besked, når der er boliger, som matcher dine boligønsker.

Vælg dine boligønsker

Ejendomstype
Pris og ejerudgift
Størrelse
Energimærke
Andre kriterier

*home boliger

Accept af betingelser
Kontaktinfo

Få VærdiTjek

Indtast info om dit hjem, upload billeder, og få en mail med en vejledende salgspris direkte fra din lokale mægler indenfor et par hverdage.

Vent venligst imens vi uploader dine billeder. Det kan tage et par minutter, hvis billederne er store eller netforbindelsen er langsom.

Kontakt information

Info om boligen der skal vurderes

Bolig info

Upload op til 5 billeder af din bolig.

home Køberrådgivning

Udfyld dine kontaktinfo og skriv lidt omkring dine ønsker til en kommende bolig, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.

Hvor vil du købe bolig?

Hvor vil du købe bolig?

Eller

Skriv om dine ønsker

Skriv om dine ønsker

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder & inspiration om boligmarkedet 10-15 gange om året.
Du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.
NB! Efter du har tilmeldt dig, vil du modtage en e-mail med et link, hvor du skal bekræfte tilmeldingen.
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på homeas@home.dk

Du er nu tilmeldt

Glæd dig til at få gode tips og nyheder via vores nyhedsbrev. Nu skal du bare læne dig tilbage og glæde dig!

Der skete en fejl!