Boligordbogen
Når du skal købe eller sælge, kommer du til at møde mange nye ord i processen. Derfor har vi lavet en boligordbog, der forklarer mange af de fremmedord, der bliver brugt før, under og efter handlen.
Se ordbogen herhome Køberguide kapitel 3
Der er mange svar at hente i de dokumenter, du har adgang til, når du kigger på bolig. Du kan se en fagpersons vurdering af bygningen og dens installationer, der er lavet en række skøn i forbindelse med energimærkningen, så du kan se energikarakteren, og du kan få en fornemmelse af, hvad der bør laves snart, og hvad der kan vente.
Og så er der noget af det, du kan forsikre dig mod. Her kan du have gavn af vores ordbog, hvor du kan slå alle tænkelige og utænkelige ord, der optræder i forbindelse med et huskøb, op.
Her kan du læse mere om de dokumenter, du som regel har adgang til:
Her kan du læse mere om de forsikringer, der kan blive aktuelle:
Et hjem består af mange elementer, og nogle af tingene står ikke i rapporterne, men kan have betydning. For eksempel har det betydning, hvad boligen er bygget af, hvad den er bygget på, hvor isoleret den er, om man kan bygge til, eller ændre i den. Nogle af disse ting kan være meget væsentlige for dit ejerskab og fremtidige hjem.
Står du over for en konkret ejendom og gerne vil fjerne tvivlen om en af nedenstående – så tag en byggeteknisk rådgiver med på råd.
Her er nogle af de ting, du bør være opmærksom på:
Faktisk er en enkelt professionel ikke altid nok. Der kan være brug for en fagperson, der tager sig af det juridiske. En, der vurderer hvad der skal udbedres eller forbedres på ejendommen. Eller en, der sikrer, at du får en fornuftig økonomisk løsning. Mange af disse ting kan man få samlet hos en køberrådgiver, og ofte er der også god hjælp at hente hos venner eller familie, der arbejder med disse emner.
Når du har fundet en eller flere gode boligemner, som du er interesseret i og vil handle på, skader det ikke at kigge dem efter i sømmene.
Som regel er et hjem præcis det, det udgiver sig for, men fordi et boligkøb er så stort et indkøb, kan det være en god ide at være på den sikre side.
Når du har styr på, hvad boligen koster, ved du også, hvad der skal være tilbage til at renovere eller ændre indretningen, så den giver dig mest mulig livskvalitet. Det er sjældent økonomi og drømme går lige op, så prioritér dine ønsker.
Få lagt et budget på de arbejder, den byggetekniske rådgiver peger ud, og på de ting, du selv ønsker. Det kan være et nyt køkken, en ny sofa, et badeværelse der skal renoveres, et ekstra børneværelse, en væg, der skal op eller ned, en terrasse, der skal have nyt dæk, en kælder, der skal isoleres, eller bare et vindue, der skal skiftes.
Visse af tingene kan du tale med en byggeteknisk rådgiver om, andre kræver, at du henter
konkrete tilbud ind fra en eller flere håndværkere. Det giver dig et godt billede af, hvordan din totaløkonomi ser ud, og om arbejderne kan holdes inden for det budget, du har lavet.
Der skal der ofte sorteres lidt i ønskerne – og her kommer bygningens sundhed og din daglige glæde over dit hjem ind på førstepladsen. Så kan der komme flere ønsker til senere.
Boligordbogen
Når du skal købe eller sælge, kommer du til at møde mange nye ord i processen. Derfor har vi lavet en boligordbog, der forklarer mange af de fremmedord, der bliver brugt før, under og efter handlen.
Se ordbogen herGiv din bolig mere værdi
homes 52 salgsfif giver din bolig mere værdi, mens du bor der - og den dag, du skal sælge.
Se mere om de 52 salgsfifOpret dig i vores køberkartotek...
...og få besked, lige så snart der kommer nye boliger til salg, som matcher dine ønsker.